Jordi Vila viu el somni de molts dels apassionats de l'espai i la tecnologia. Aquest enginyer aeronàutic i de telecomunicacions de 28 anys és dels pocs catalans que treballa a la NASA, a més de ser el seu investigador més jove.
La seva aventura a l'agència espacial nord-americana va començar amb 23 anys, segons explica a 'CatalunyaRàdio'. «Porto quasi sis treballant al centre de vol espacial Goddard», relata on ara dirigeix el seu propi projecte de telescopi espacial després de participar en altres.
Per la seva feina ha rebut un premi per a joves talents que fa menys de deu anys que treballen a l'agència. I és que ell mateix confirma que han reconegut el seu «paper clau en el desenvolupament de dos telescopis» amb els quals busquen aigua, oxigen o hidrogen a altres planetes.
Com va arribar a l'agència espacial americana?
Abans de començar a treballar als Estats Units, aquest jove català va formar-se a la UPC, on va estudiar telecomunicacions, i per Toulose, on es va treure la carrera d'aeronàutica.
Va ser a través de la universitat francesa que va poder desenvolupar la seva tesi final a la NASA. Les seves primeres passes van ser en el desenvolupament del telescopi Bethy, un projecte pioner que prova d'estudiar l'espai mitjançant sistemes d'infraroig.
Actualment el seu treball se centra a coordinar un equip del projecte del telescopi Hirmes. Aquest aparell estarà dissenyat perquè s'acobli a un Boeing 747 de la NASA amb el qual «es pot extreure el telescopi en ple vol i fer observacions a l'espai exterior».
Es planteja tornar a Catalunya en un futur
Jordi Vila no descarta tornar en un futur a treballar a Catalunya «perquè es viu com enlloc». El problema és que és molt difícil fer projectes d'astrofísica fora del sistema solar a Europa perquè «l'Agència Espacial Europea inverteix molt menys que la NASA».
A més, s'obre a la possibilitat d'utilitzar el «coneixement que estic adquirint» per crear la seva pròpia empresa. La seva meta professional és que la seva feina pugui servir per «contribuir a la recerca de vida fora del sistema solar».