Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla de Jorge Rey parlant

Jorge Rey canvia les 'cabanyoles' per les 'témpores': per fi sabrem quan farà fred

Jorge Rey dona les claus sobre el temps que tindrem a la tardor

Jorge Rey ja està preparat per rebre la tardor. Després d'un estiu molt càlid i relativament sec, ara toca pensar en l'últim tram de l'any. En aquesta ocasió, el jove expert en meteorologia substitueix les cabanyoles per les témpores per predir l'arribada del fred al nostre país .

Com sol ser habitual en ell, es recolza força en el comportament de la natura i en l'observació de l'entorn per fer-ne els pronòstics. Les témpores són un fenomen que pot resultar una mica desconegut per a la majoria. Però, tradicionalment ha estat un mètode molt emprat per la gent del camp per fer les seves previsions meteorològiques.

Es pot definir com el període que coincideix amb la transició d'estacions entre l'estiu i la tardor. Setembre està considerat un mes de referència, que ajudarà a entendre el que passarà més endavant. Durant aquest tram de l'any, la natura duu a terme una sèrie de canvis que acabaran condicionant el futur.

Es tracta de l'època en què les orenetes i altres aus emprenen la seva aventura migratòria a la recerca d'uns climes més càlids. També el comportament que adopten les vespes, que solen mostrar-se més actives, resultarà de gran ajuda en aquest sentit.

Jorge Rey dona les claus sobre les témpores

L'observació del temps durant les témpores de setembre ens permetrà conèixer el que oferirà l'hivern. La tradició popular així ho recull i Jorge Rey s'hi recolza per fer els seus pronòstics. El jove que va predir la borrasca Filomena indica que les témpores s'encarregaran de confirmar si «les orenetes i les vespes» tenien raó.

Muntatge del primer pla d'una oreneta i una rodona amb la cara de Jorge Rey
Jorge Rey es fixa en els canvis adoptats per les orenetes | Getty Images, @eltiempoconjr

Des de fa setmanes hi detecta uns patrons molt diferents. El que fa sospitar que el fred està molt més a prop del que pensem.

És habitual que Jorge Rey recorri als refranys per sustentar moltes de les seves previsions. Recentment sorprenia els seus seguidors amb «Any de vespes, any de cpngestes». I més recentment advertia de la proximitat de la tardor amb la dita: «Any d'avellanes, any de neu fins a les finestres».

En qualsevol cas, no caldrà esperar gaire per conèixer com serà l'hivern al nostre país. Només haurem d'estar pendents de les témpores de setembre. Seran el dimecres, el divendres i el dissabte posteriors al 14 de setembre.

Prenent com a referència aquestes tres jornades serà possible pronosticar el temps fins a finals d'any. La tradició indica que aquest dimecres ens aportarà informació sobre què passarà a l'octubre. Per part seva, divendres i dissabte donaran dades de rellevància sobre el temps de novembre i desembre, respectivament.

D'alguna manera, el que passi durant aquestes tres jornades marcarà el futur des del punt meteorològic. Gràcies a això serà possible conèixer si ens enfrontarem a un hivern més fred i si hi ha risc de neu.

Mètodes de predicció que es posen en dubte

Jorge Rey dedica molt de temps a l'estudi de la natura i al comportament de la fauna. Amb tot això, pot extreure conclusions sobre el temps que farà durant els pròxims mesos.

Les últimes setmanes ha posat una especial atenció als patrons adoptats per les vespes i les orenetes. Els seus comportaments s'han vist alterats i això és un senyal sobre les condicions climàtiques que haurien d'arribar.

Ens trobem amb mètodes de predicció que tradicionalment es feien servir per part de la gent del camp i el jove burgalès està fent tot el possible perquè no caiguin en l'oblit. Confia cegament en ells.

Però, la manera de treballar de Jorge Rey no sembla agradar a tothom. Molts meteoròlegs posen en dubte la fiabilitat d'aquests sistemes, que no tenen base científica.