Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una parella de jubilats i una guardiola amb monedes amuntegades al costat

Cobrar la pensió amb només 61 anys: els treballadors que es poden jubilar més aviat

A partir de l'1 de gener del 2024, serà possible jubilar-se als 61 anys

Quan afrontes l'última etapa de la teva vida professional, tens al cap altres objectius en la teva futura i nova existència. La veritat és que molts treballadors es volen jubilar abans de l'edat ordinària de jubilació.

Molts ja estan enfocats en aquesta data de l'1 de gener de 2024, en què hi haurà substancials canvis en matèria de pensions. En aquest cas, les pensions, tant les mínimes com les màximes, augmentaran i, també, hi haurà una nova edat de jubilació.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Per als que estiguin pensant si jubilar-se el darrer trimestre d'aquest 2023 o ja per al 2024, segur que hi influeixen certs aspectes de la Seguretat Social. Uns que van canviant amb el pas del temps.

Des del 2024, tindràs l'opció de jubilar-te als 61 si compleixes certs requisits

En aquest cas, si ens referim a l'edat de jubilació, els darrers anys ha anat augmentant progressivament. I també han variat les premisses de cotització per poder jubilar-se amb totes les de la llei, sabent que es podrà adquirir la pensió més gran que correspon a cada treballador.

Volem donar una bona notícia a aquells que volen acabar la seva etapa laboral abans del normal. I és que, a partir de l'1 de gener de 2024, hi haurà treballadors que es podran jubilar als 61 anys.

Fotomuntatge d'uns bitllets i el Ministeri de Treball i Seguretat Social
Podràs deixar de treballar abans del previst complint una sèrie de premisses | Catalunya Diari

La normativa legal fixa els requisits a complir per acollir-se a aquesta jubilació anticipada, cosa que no agrada al Govern d'Espanya ni, sobretot, José Luis Escrivá, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions.

Així et pots jubilar molt abans de l'edat ordinària a Espanya

Escrivà sempre ha volgut que els espanyols es jubilin molt més tard. I ho ha fet amb la posada en marxa d'unes mesures atractives per no abandonar abans d'hora la feina.

Pel sistema nacional de pensions, és molt més alleujador que els treballadors segueixin en actiu més temps. Perquè pot arribar a un punt en què al sistema corri un risc considerable de col·lapse.

Muntatge amb una parella de jubilats caminant i una mà amb bitllets d'euro
La jubilació als 61 anys serà una realitat d'aquí a pocs mesos | Getty Images, Pressmaster

Pel que fa a la jubilació anticipada, el 2024 podran accedir a aquest tipus de jubilació aquells treballadors que tinguin 64 anys i 6 mesos. Han de tenir una cotització inferior a 38 anys. Per la seva banda, la jubilació als 63 anys, ho faran aquells que tinguin un període de cotització de 38 anys o més.

Per altra banda, podem posar sobre la taula la jubilació forçosa anticipada. A aquesta només la poden fer els treballadors que han estat acomiadats per un ERO o, bé, per un acomiadament objectiu.

Si vols cobrar la teva pensió als 61 anys, estigues molt atent

També es dona en els casos en què va haver-hi una mort o jubilació de l'empresari. O una extinció del contracte per resolució judicial, extinció del contracte per força major o víctima de violència de gènere. En aquesta llarga llista de casos, el treballador en qüestió es podria jubilar quatre anys abans del normal.

Per això, posarem el focus en els casos en què els treballadors es poden jubilar abans. Amb tot, això serà una realitat a partir de l'1 de gener del 2024. Des d'aquesta data, podran accedir a una jubilació anticipada forçosa involuntària tots els treballadors que tinguin 62 anys i 6 mesos, quan tinguin menys de 38 anys cotitzats.

D'altra banda, si la persona en qüestió té cotitzats 38 anys o més, es podria jubilar de manera anticipada als 61 anys. Sens dubte, una notícia més esperada per milers de ciutadans desitjosos de donar carpetada a aquesta llarga etapa de la seva vida.