Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Homenatge a les víctimes de la tragèdia de Germanwings

Un jutjat de Barcelona augmenta les indemnitzacions a 13 familiars de víctimes de l'accident de Germanwings

El jutge creu que hi ha elements excepcionals en la tragèdia

Homenatge a les víctimes de la tragèdia de Germanwings
En l'accident van morir 144 passatgers i 6 tripulants | ACN

La magistrada titular del jutjat  mercantil número 10 de Barcelona ha dictat una sentència on estima parcialment els interessos de 13 demandants, familiars de les cinc víctimes  de l'accident aeri de la companyia alemanya Germanwings, elevant així la quantia de les indemnitzacions. En l'accident, que va tenir lloc l'any 2015, van morir 144 passatgers i sis tripulants als Alps francesos en un vol procedent de Barcelona i amb destí a Düsseldorf.

La magistrada entén que, efectivament, s’haurien d’haver computat alguns elements excepcionals acreditats sobre aquella tragèdia a efectes d’indemnització i fixa que els 13 demandants han de rebre un total d'1.577.813,68 euros, amb quantitats que van des dels 22.150 euros fins als 389.409 euros.

Cinc anys de la tragèdia de Germanwings

El passat 24 de març es van complir 5 anys de la tragèdia de Germanwings. Un dia aparentment normal en què es va produir un d'aquells successos que es recorden durant dècades. Milers de mòbils, ordinadors o tauletes rebien un titular que feia posar els pèls de punta, unes paraules que deien alguna cosa així com 'Un avió que feia la ruta Barcelona-Düsseldorf s'estavella als Alps francesos'. S'acabava de produir una autèntica tragèdia.

En qüestió de minuts es van anar sabent més detalls sobre el que, en un primer moment, tothom va considerar un terrible accident. Es tractava de l'avió del vol GWI 9525 i hi viatjaven prop de 150 passatgers, una cinquantena dels quals eren catalans. L'impacte es va produir a les 10.41 hores del matí i no hi va haver cap supervivent. Enmig, doncs, desenes de vides; desenes de famílies absolutament destrossades a Catalunya, Alemanya i la resta de nacionalitats de les quals procedien els passatgers.

Els dies posteriors a la tragèdia, que va commocionar de ple tot Catalunya, van estar marcats pel dol i per la consternació. Imatges dels familiars i amics, desolats, a l'aeroport del Prat, van quedar a la retina del país davant d'una notícia que, en tractar-se d'un vol comú d'una aerolínia de baix cost a Europa, podria haver tocat gairebé a qualsevol. Quedava, però, un segon impacte que no es rebria fins pocs dies després.

El copilot va fer estavellar l'avió de manera deliberada

Com hem dit, inicialment es va apuntar a un accident, pocs dies després de la tragèdia la Fiscalia de Marsella va revelar que va ser el copilot qui havia fet caure l'avió deliberadament. Les paraules del fiscal van causar una absoluta incredulitat arreu de Catalunya, però també d'Europa. L'accident de Germanwings  no havia estat tal. Segons el fiscal, Andreas Lubitz, de 28 anys, va aprofitar un moment en què es va quedar sol dins la cabina per tancar-ne l'accés i impedir que ningú evités el descens de la nau.

Lubitz estava de baixa i en  tractament psicològic, sense haver-ho comunicat a l'empresa, com va ratificar un informe de l'Oficina Francesa d'Investigació i Anàlisi per a la Seguretat de l'Aviació Civil (BEA). Aquest document va desvelar que un metge havia demanat al copilot que es tractés en un hospital psiquiàtric dues setmanes abans de la tragèdia. 

Enlloc de fer-ho, Lubitz va optar per llevar-se la vida i assassinar tots els passatgers del vol que copilotava. Els esforços del pilot en retornar a la cabina van ser infructuosos i tot va acabar en la tragèdia final que va impactar Europa i de la qual es compleixen avui cinc anys.