Tarragona està tornant al passat. La sentència que va deixar a la ciutat sense POUM i la va traslladar al pla general de 1995, va ser un clar exemple d'aquest viatge iniciat per la capital tarragonina. Ara, vuit anys després de les primeres mobilitzacions, i coincidint amb la tramitació pressupostària dels Pressupostos Generals de l'Estat per l'any 2021, personalitats de Tarragona han impulsat un manifest, que corre per les xarxes, per demanar que les mercaderies abandonin la línia ferroviària de la costa i passin per l'interior, per la Reus-Roda.
[predef-nofollow]telegramtgndigital-604[/predef-nofollow]
El manifest porta el títol 'Quo Vadis Tarragona?: Ara ens hi juguem el nostre futur'. Els impulsors estan començant a recollir firmes. En el document es recorda que estem davant d'un «tema crític no resolt per Tarragona i les comarques del Tarragonès i Baix Penedès per a impulsar el seu desenvolupament com a espai de futur per als seus ciutadans: el de les infraestructures ferroviàries».
«Del 4% al 20%»
«Quan l’any 2012 es va decidir la instal·lació del 'tercer fil', les autoritats van afirmar que es tractaria d’una mesura provisional, mentre s’abordava una solució definitiva que evités el pas de trens de mercaderies de fins a 750 metres de longitud –molts d’ells carregats amb productes perillosos- per nuclis urbans, platges i zones turístiques. Si a això afegim que, per motius d’eficàcia logística i mediambientals, la previsió és que el transport de mercaderies per ferrocarril passi de l’actual 4% al 20% el 2025, resulta evident que, a curt termini, aquest increment suposarà la saturació de la línia fèrria de la costa» apunten els promotors del manifest.
Amb aquest escenari d'augment del pas de mercaderies, els impulsors de 'Quo Vadis Tarragona?: Ara ens hi juguem el nostre futur' tenen clar que hi haurà un «inevitable deteriorament de la qualitat del servei de viatgers, del qual ja tenim una primera mostra amb el recent trasllat dels trens de llarg recorregut a l’estació del Camp. Sense oblidar que el pas de trens més llargs i pesants posaran en perill per les vibracions l’Amfiteatre romà (declarat Patrimoni Mundial per la Unesco) i degradarà els espais de la xarxa Natura 2000 del nostre territori».
Per tot plegat, demanen un augment de la dotació pressupostària prevista per a l'estudi de la rehabilitació de la via fèrria Reus-Roda, «amb el suport dels pressupostos europeus de modernització i creixement econòmic post COVID-19». En total, de 2 a 3 milions per a « l’estudi de viabilitat i d’impacte mediambiental d’una nova línia de ferrocarril d’ample europeu Vilaseca-Castellbisbal exclusiva pel pas de mercaderies per l’interior que eviti nuclis poblats».
«Creiem que ha arribat el moment en que des de la societat civil tarragonina ens hem de mobilitzar. Hem de fer-ho per tal de manifestar de manera transversal i unànime que les noves infraestructures ferroviàries han de ser compatibles amb el respecte a la seguretat i benestar de les persones. Cal que totes les institucions involucrades –Govern Central, Generalitat i autoritats d’àmbit local i comarcal- col·laborin de forma immediata i lleial en fer realitat les promeses fetes a la ciutadania fa vuit anys. Necessitem aprofitar els pressupostos europeus de modernització i creixement econòmic post COVID-19 i necessitem uns pressupostos de l’Estat espanyol clarament compromesos amb la solució definitiva del pas de mercaderies per les comarques de Tarragona» conclouen els autors de 'Quo Vadis Tarragona?: Ara ens hi juguem el nostre futur'.