Imatge d'arxiu d'un veler

Marc Carbonell, a bord de l'Ocean Viking, reclama la situació límit que viuen dins el vaixell

Malta ha autoritzat, després de 13 dies, que l'Ocean Viking desembarqui a les seves terres

 

L'Ocean Viking ja fa 13 dies que està a l'espera  que algun port d'Itàlia o Malta els obri les portes per a poder desembarcar,  amb 356 migrants rescatats a bord. Després d'una situació límit, i veient el precedent amb l'Open Arms de només fa uns dies, finalment  Malta ha accedit a obrir les portes dels seus ports per acollir als migrants. 

La tripulació, formada per 'Metges sense Fronteres' i 'SOS Méditerranée' havia enviat un doble missatge d'alerta per la seva situació actual i l'emergència que els suposava poder trobar un port per a arribar tots sans i estalvis, un missatge que sembla que  ha fet el seu efecte.

El primer problema amb el qual es trobaven era la  manca de menjar: asseguren que només els quedaven aliments per a poder passar 5 dies a la mar. El segon missatge d'emergència era la preocupació que causava l'estat psicològic en el qual es trobaven molts dels passatgers del vaixell.

«Els rescatats pregunten constantent què fem esperant tant»

Segons ha pogut conèixer 'TV3', entre els membres de rescat de l'Ocean Viking s'hi troba un català, Marc Carbonell.  Com a voluntari de 'Metges sense Fronteres', Carbonell va explicar a la cadena catalana quina era la situació que es vivia sobre el vaixell, en el moment quan encara no havien estat autoritzats a desembarcar i la situació els semblava que es degradava cada vegada més.

«Ja portem gairebé dues setmanes aturats esperant una solució.  La situació es va deteriorant amb el pas dels dies. Cada cop hi ha més inseguretat. Els rescatats pregunten constantment quin és el següent pas, què estem fent esperant tant de temps», va explicar el voluntari.

A més, va explicar quina era la seva gran preocupació envers els ocupants del vaixell: «La seva salut mental i estat psicològic s'estan deteriorant. I només ens queden  5 dies de racions de menjar  per a les persones rescatades i estem també racionant l'aigua».

Demanen a la Unió Europea que solucioni la situació abans que es torni insostenible

Des del vaixell, van demanar una actuació urgent, i  també van reclamar a la Unió Europea que fes el possible per a impedir que aquesta situació es tornés insostenible. «Vam sol·licitar desembarcament tant a Itàlia com a Malta sense cap resultat. Des de l'organització seguim creient que la solució ha de venir des dels estats membres de la Unió Europea que ens ofereixin un lloc de desembarcament al més aviat possible», ha conclòs. 

L'Ocean Viking, per fi, podrà desembarcar en terres de Malta. Després d'haver llençat l'alerta sobre la situació límit que es vivia al vaixell, el govern maltès ha acceptat l'obertura dels seus ports. Tal com han pogut confirmar des del mateix govern, sis països  en total es faran càrrec dels 356 migrants que viatgen a bord: Alemanya, França, Irlanda, Luxemburg, Portugal i Romania.

També et pot interessar...