ÚLTIMA HORA

🚨 Carme Forcadell i Dolors Bassa, obligades a tornar avui mateix a la presó

URGENT

📌 La pandèmia segueix reculant a Espanya abans d'un cap de setmana clau

La meitat dels brots detectats s'originen en festes nocturnes

Els brots en l'àmbit d'oci nocturn augmenten dia rere dia, i són els que més preocupen

Imatge d'arxiu d'una festa
Els brots en l'àmbit d'oci nocturn augmenten dia rere dia, i són els que més preocupen | Pixabay

Els casos de coronavirus estan tornant a augmentar, i les institucions estan començant a patir altra vegada per no veure's altra vegada en una saturació sanitària. Les autoritats estan controlant els brots que van sorgint, i alhora controlen d'on sorgeixen aquests mateixos brots: gairebé la meitat es detecten en l'àmbit de l'oci nocturn.

Així ho ha fet públic el Ministeri de Sanitat, el qual assegura que més de la meitat dels brots que s'han produït fins al moment han estat causats per reunions familiars i d'amics, de les quals la major part es fan en horaris nocturns. 

Relaxament de les mesures de seguretat

A tot això, se li sumen les festes que s'han celebrat i en les quals no s'han respectat totes les mesures necessàries. Seria el cas de la feta de fi de batxillerat — la més polèmica, a Còrdova —, de la Selectivitat, o festes improvisades, com podrien ser 'botellons'. 

Els contagis produïts en aquests ambients nocturns són els més preocupants per als experts. Segons publica 'La Vanguardia', i segons indica el director general de Salut Pública de l'Aragó, el relaxament s'apodera de la gent quan es fa de nit i, amb alcohol i diversió, les coses es compliquen

D'altra banda, Fernando Simón també ho ha alertat: els nous brots se centren clarament en l'àmbit de l'oci nocturn. A més, alerta de la seva perillositat perquè poden infectar-se alhora persones de «múltiples llocs» i generen una transmissió molt més difusa, fet que comporta un rastreig molt més complicat.

Catalunya ignora el 75% de possibles contagis, segons l'informe Covid

Catalunya és, de moment, la comunitat on els nous brots de coronavirusestan afectant amb més força. Després que Lleida es convertís en el principal focus de tot l'Estat, la situació a Barcelona i la seva àrea metropolitana ja preocupa fins i tot més que el Segrià.

La gestió de la pandèmia per part de la Generalitat està en el punt de mira. Hi ha moltes veus que creuen que es va actuar malament i tard en el confinament perimetral del Segrià, i les mateixes veus creuen que s'està repetint el mateix error a Barcelona, on es multipliquen els casos de Covid-19 cada pocs dies.

La situació pot recordar al que va passar al mes de març, tot i que amb canvis molt considerables, com per exemple que la majoria de casos detectats actualment són asimptomàtics i que la mitjana d'edat dels contagiats és molt més baixa.

Però, a banda de les restriccions i els confinaments, hi ha un factor que s'està convertint en decisiu a l'hora de controlar la pandèmia, o de no controlar-la. Es tracta dels rastrejos de contactes dels pacients positius, una condició indispensable que el govern espanyol va posar al mes de maig per permetre a les comunitats avançar de fase fins a arribar a la 'nova normalitat'.


Comentaris

envia el comentari