Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
muntatge de la Lluna amb dues retallades d´una foguera i una alineació planetària

El mes de juny: una oportunitat única per gaudir de fenòmens astronòmics

Aquest mes de juny tenim diversos esdeveniments astronòmics, alguns d'ells únics

El mes de juny ja és aquí, i amb ell, una sèrie de fenòmens astronòmics que no et pots perdre. Els astrònoms han anunciat que aquest any es produiran alguns esdeveniments únics que no es veuran gaires anys. Aquí us expliquem què és el que podeu esperar i com podeu gaudir d'aquests fenòmens.

Alineació Planetària

Entre el proper 3 i 6 de juny es donarà una gran alineació que rarament succeeix i involucrarà sis planetes: Mercuri, Mart, Júpiter, Saturn, Urà i Neptú. No obstant això, a diferència del que s'espera, aquesta “desfilada de planetes” no serà completament visible.

Només es podran detectar a simple vista -però de manera molt tènue- Mart i Saturn. Júpiter i Mercuri estaran posicionats molt a prop del Sol, cosa que en dificultarà la visió. Mentrestant, per mirar Urà i Neptú es necessitarà un telescopi de grans dimensions.

Solstici d'estiu

El solstici és un altre dels esdeveniments astronòmics de juny. Aquest es produeix quan el Sol arriba al punt més alt de declinació nord o sud en relació amb la línia de l'Equador. Els solsticis tenen lloc dues vegades l'any i estan vinculats amb el començament de les estacions.

El solstici d'estiu passa al juny a l'hemisferi nord, quan els dies són més llargs i reben més llum del Sol. I el d'hivern té lloc al juny a l'hemisferi sud i al desembre al nord.

Aquest any, el solstici passarà el dia 20 de juny. Aquest esdeveniment donarà lloc al primer dia d'estiu i al llarg de l'any per a la part septentrional del planeta. Per contra, aquesta jornada es registrarà el dia més curt i la nit més llarga de l'hemisferi sud.

Lluna de Maduixa

Un dia després del solstici, el 21 de juny, serà un bon moment per observar el cel nocturn. Aquella nit es produirà la coneguda Lluna de Maduixa. L'origen del nom (Lluna de Maduixa) no es relaciona amb la tonalitat del satèl·lit.

La denominació es remunta als pobles nadius americans i les tribus d'indígenes a l'est d'Amèrica del Nord. Ells van batejar aquesta Lluna plena d'aquesta manera, ja que al juny es produeix la recol·lecció de maduixes silvestres en aquesta part del món.

Lluna de maduixa amb retallada d'una planta de maduixes
La famosa "Lluna de maduixa" rep el nom de la collita d'aquesta fruita | catalunyadiari.com, Canva Pro

El màxim d'il·luminació serà a les 21:08 hora de l'est. És a dir, a les 03.08 hora espanyola.

El mes de juny és una oportunitat única per gaudir de fenòmens astronòmics. No us perdeu l'alineació planetària, el solstici d'estiu i la Lluna de Maduixa. Aquests esdeveniments són una oportunitat per connectar-te a la natura i gaudir de la bellesa de l'univers.