Més de la meitat dels contagiats dels brots de Lleida són de transmissió comunitària

Així ho assegura José Luis Morales, responsable de Covid-19 de l'Hospital Arnau de Vilanova de Lleida

Veïns passejant per una de les localitats lleidatanes afectades pels rebrots
Els contagis continuen estenent-se entre la població de les comarques de Lleida. | ACN

Els rebrots de Lleida segueixen avançant i aquest divendres han sumat 280 nous casos positius al Segrià, per un total de 338 a tota la regió sanitària de Lleida. Davant aquest increment, l'Hospital Arnau de Vilanova obrirà entre avui i demà una tercera planta per pacients amb la Covid-19, després d'haver omplert les dues primeres.

José Luis Morales, responsable de Covid-19 de l'Hospital Arnau de Vilanova, ha afirmat en declaracions a TV3 que el 58% dels casos que atenen al centre són de transmissió comunitària. Segons Morales, «és gent del carrer que va a bars i de diferents sectors, no únicament d'un perfil com fins ara».

Així mateix, també ha assegurat que el 28% dels infectats són treballadors del sector hortofructícola i familiars de persones treballen en aquest sector. «La sensació que tenim és que l'augment de casos és molt difícil de controlar perquè fins ara teníem treballadors d'indústries càrnies, de residències i del sector hortofructícola, i ara veiem transmissió comunitària», ha dit el responsable de Covid-19 de l'hospital lleidatà.

S'avança la posada en marxa de la tercera planta Covid

Segons ha explicat José Luis Morales, la previsió era obrir la tercera planta dedicada a malalts de Covid-19 entre dilluns i dimarts vinents, però l'augment de casos ha provocat que la capacitat del centre s'hagi esgotat. Tot i això, ha reconegut que no compten amb personal suficient per atendre aquest nou espai. En aquest sentit, el retorn de sanitaris que estan de vacances, previst per al dilluns, ha d'ajudar a redistribuir els especialistes per minimitzar la manca de personal.

L'hospital lleidatà també ha ampliat la seva àrea de crítics i estan derivant pacients no Covid cap a altres hospitals. «Intentarem no traslladar a pacients per no posar en risc a altres ciutats», ha dit, però reconeix que «lluitem amb el que tenim». En aquest sentit, Morales reconeix que es troben en una situació crítica en què, si la corba no baixa, la capacitat s'esgotarà molt aviat.

La setmana vinent serà clau

El metge ha denunciat que no estan fent controls de rastreig a temps real. «S'aïlla les persones i se'ls hauria de fer proves PCR. Hi ha casos que sí que es fa, però hi ha casos que no. El sistema està saturat». Així mateix, Morales afirma que des del punt de vista mèdic o científic un confinament temporal és suficient per ara, encara que no descarta un altre tipus de solucions. Adverteix que els casos que estan sorgint són conseqüència de la resocialització i que caldrà analitzar si ha fallat la mesura de l'autoresponsabilitat.

Aquest sanitari reconeix que esperaven que aquesta situació passés al setembre o a l'octubre i que els ha agafat amb el peu canviat. En aquest sentit, demana responsabilitat: «Surto al carrer i veig coses que no m'agraden, gent amb mascaretes  a la barbeta. Només que hi hagi dos o tres infectats la transmissibilitat és molt alta».

La seva anàlisi és que a Lleida hi ha hagut el problema en el sector de camp, davant del qual l'epidemiologia no estava preparada. El doctor ha llançat una advertència: «La setmana que ve serà crítica per veure la tendència que agafa això».


Comentaris

envia el comentari