Els metges alerten que l'abús d'antibiòtics podria ser «una epidèmia mundial»

La preocupació ha arribat a l'OMS, que ha llançat una campanya per a evitar que es desenvolupi una resistència immunològica a aquests medicaments.

L'automedicació podria tenir un impacte en la salut i en l'economia, segons els metges
L'automedicació podria tenir un impacte en la salut i en l'economia, segons els metges | CatalunyaDiari.cat
 
 

No és la primera vegada que els professionals mèdics ens recorden que un mal ús dels antibiòtics pot arribar a ser perjudicial per a la salut. Són moltes les campanyes iniciades per a un ús responsable d'aquests. L'última l'ha començat la mateixa Organització Mundial de la Salut (OMS).

L'OMS ha cridat als seus Estats membres a què utilitzin una nova eina, desenvolupada per la 'Llista de Medicaments Essencials' del mateix organisme, i es denomina 'AWaRe', per a reduir la propagació de la resistència als antimicrobians.

El director de l'OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, explicava que «la resistència als antimicrobians és un dels riscos de salut més urgents del nostre temps i amenaça de desfer un segle de progrés mèdic». Professionals mèdics del nostre país, com el president del Col·legi de Metges, Miguel Ángel Sánchez Chillón, confirmen que avui en dia s'ha multiplicat «per 10 o per 100» la dosi d'antibiòtics com la penicil·lina que s'utilitzaven «fa 30 o 40 anys».

El doctor Sánchez Chillón participa en una campanya en suport al subministrament de medicaments amb recepta desenvolupada pels principals implicats. Ell mateix afirmava que hi ha farmàcies on es venen sense recepta «de manera habitual». Aquest abús en l'àmbit mundial, estaria augmentant la resistència dels microorganismes als antibiòtics que en un futur no molt llunyà pot ser «no tinguin utilitat per a determinades malalties i es tornaran a fer endèmiques». Així el Doctor explica que «la nostra gran epidèmia dintre de pocs anys serà la resistència als antibiòtics de les conegudes 'superbactèries'».

Les farmàcies afirmen que és quasi impossible vendre antibiòtics sense recepta | CatalunyaDiari.cat

  

Els farmacèutics insisteixen que la majoria són receptats

Des del sector farmacèutic, tot i que es comparteix el perill d'un excés de consum d'antibiòtics, recorden que en el nostre país, el «99% es compren amb recepta mèdica». Així que la farmacèutica Silvia assegura a Telecinco que, tot i que són pocs els casos, pot ser que «algú ho pugui donar a un client de tota la vida i que es trobi en un moment donat li ha sorgit un problema».

  

Ella insisteix en el fet que en moltes ocasions els seus clients no volen anar al metge «per no perdre un matí de feina». A més, posa sobre la taula el debat del poc ús dels genèrics en el nostre país dient que «suposadament té la mateixa composició que una marca original, però mai la tenen».

També pot arribar a ser un gran problema econòmic

Un estudi de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal també ha revelat que el gran consum d'antibiòtics també té un gran impacte en la nostra economia. A Espanya es consumeixen 32 dosis diàries de medicaments, per les 22 de mitjana europea. Tot això ens costa cada any 10.000 milions d'euros, un 16% de la despesa de farmàcia no hospitalària.

Tot i que la compra de medicaments és una despesa necessària, la qual es dirigeix principalment «a malalts crònics, amb patologies que necessiten una medicació», l'OMS informava que també pot generar un problema econòmic mundial.

A l'any, 700.000 persones moren per resistència als medicaments. Si continuem per aquest camí, podrien ser 10 milions l'any 2050, suposant una caiguda del PIB mundial d'un 3.8%, superior a la crisi del 2008.

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari