Les recomanacions del Ministeri de Sanitat sobre l'ús del gel hidroalcohòlic

Alerta que són productes inflamables que han de guardar-se lluny de focus de calor

gel hidroalcohòlic
Sanitat aconsella no fumar després d'usar gel desinfectant. | Europa Press

Després que el Ministeri de Sanitat informés sobre l'ús correcte de les mascaretes, ara posen el gel hidroalcohòlic en el punt de mira. A més de guardar la distància de seguretat, una bona higiene de mans és una altra de les mesures per evitar el contagi de la Covid-19.

Ara que els establiments comencen a obrir les portes i els bars tornen a tenir les taules plenes, hem d'extremar la precaució sobre el que toquem i com ho toquem, per això l'ús dels gels desinfectants ja formen part del nostre ritual diari tant en sortir de casa, com en tornar o quan manipulem objectes que estiguin exposats al públic.

Evitar fumar just després d'haver-se rentat les mans amb gel desinfectant

Així, l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), dependent del Ministeri de Sanitat, ha llançat una sèrie de consells dirigits al correcte ús d'aquests gels per mantenir la higiene de les mans. En ser un producte amb alcohol, l'AEMPS recomana evitar posar gel en zones sensibles o danyades de la pell o mucoses.

En ser un producte altament inflamable, la recomanació de les autoritats és «mantenir els gels i solucions hidroalcohòliques sempre allunyats de focus de calor com poden ser superfícies calentes, l'exposició solar directa, flames obertes, espurnes o qualsevol altra font d'ignició».

Entre les recomanacions, també destaca el fet d'evitar fumar immediatament després d'usar aquests gels o solucions, sent recomanable esperar que l'alcohol imperant al gel hagi estat correctament absorbit per la pell per evitar cremades. Alhora, també es recomana «guardar els gels en un lloc ben ventilat i fresc, evitant espais on es produeixin canvis de temperatura importants».

Què fer en cas de contacte directe amb els ulls?

En aquells casos en què els gels siguin de naturalesa biocida, han d'estar degudament etiquetats amb el segell 'CLP' tal com es regula en el Reglament 1272/2008. En aquest sentit, alerten que els desinfectants biocides tenen en la seva composició una gran part d'etanol.

«Per això en el seu etiquetatge han d'incloure un pictograma fàcilment identificable que indiqui que poden ser perillosos i que són inflamables. A més, han d'establir una sèrie d'indicacions de la naturalesa del risc i consells per al seu ús i conservació. També per aquest alt contingut en etanol poden provocar irritació ocular greu i són tòxics en cas d'ingestió» assenyalen des de Sanitat.

En cas de contacte directe del gel amb els ulls, cal rentar-los immediatament amb aigua abundant durant uns minuts i, en el cas que persisteixi la irritació, anar al metge. «En cas d'ingestió, contacta immediatament al Servei d'Informació Toxicològica o vés a un metge d'urgència» aconsellen des de l'AEMPS.


Comentaris

envia el comentari