URGENT

🔴 Caos a Barcelona per la caiguda d'una palmera a la Diagonal

Mor el novel·lista Andrea Camilleri als 93 anys

L'escriptor és considerat un referent del gènere policíac pel seu personatge el comissari Montalbano
L'escriptor italià, referent de la novel·la negra, ha mort als 93 anys | Cedida

 

L'escriptor, guionista i director de teatre Andrea Camilleri, conegut per crear el personatge del comissari Salvo Montalbano, ha mort als 93 anys en un hospital de Roma. Tal com informa l''Ara', el novel·lista patia una ceguesa des de fa anys, que l'ha impedit seguir escrivint. Malgrat això, Camilleri treballava actualment en una obra de teatre que s'havia d'estrenar el passat 15 de juny. Itàlia, el seu país natal, està de dol per la pèrdua d'un dels seus referents i icones de la literatura. 

 

Per donar forma i construir la idiosincràsia del comissari Montalbano, Camilleri es va inspirar en Manuel Vázquez Montalbán, l'escriptor català i bon amic seu. Montalbano —que va guanyar popularitat en adaptar les seves històries a la televisió— treballa al municipi de Vigata, a Montelusa i es caracteritza per resoldre els casos d'una manera molt peculiar, un motiu que ocasiona seriosos problemes entre el comissari i el seu superior.

 

La seva obra, inundada d'un ús molt encertat del sarcasme

Paral·lelament, la seva obra està inundada d'un ús molt encertat del sarcasme i una profundització en el caràcter dels personatges que s'hi relacionen. 'La forma de l'aigua' (en italià «La forma dell'acqua»), publicada l'any 1994, va ser la novel·la que el va convertir en un dels referents del gènere policíac, fent-li un lloc entre els escriptors amb més èxit de tot Itàlia

 

Camilleri es va formar a l'acadèmia d'art dramàtic Silvio d'Amico entre 1948 i 1950, pocs anys després de la caiguda de Mussolini. Sobrevivint durant una sèrie de canvis polítics i a l'edat de 29 anys, l'escriptor va participar en un concurs per treballar a la RAI, el conglomerat multimèdia de radiotelevisió italiana. Per la seva condició i ideologia comunista, va ser rebutjat; tot i que va entrar-hi anys més tard. L'any 1957 es va casar amb Rosetta Dello Siesto, amb qui va tenir tres filles.

 

També et poden interessar...