Les tempestes acostumen a ser força espectaculars a casa nostra amb una gran activitat elèctrica que deixen estampes impressionants al cel. No obstant, el cert és que els llamps són molt perillosos i poden arribar a causar la mort si ens en cau un al damunt. L’últim exemple el vam tenir ahir dimecres, quan un llamp va deixar ferida greu una dona de 43 anys a Sant Antoni de Vilamajor, al Vallès Oriental, pels aiguats torrencials de la tarda que van deixar fins a 3163 descàrregues elèctriques.
Durant les tempestes d’ahir la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques #XDDE va detectar fins a 3163 #llamps de núvol a terra, dels quals 1694 van caure dins de Catalunya. En el mapa següent es pot veure la seva distribució espacial i temporal pic.twitter.com/A7rm7atfFU
— Meteocat (@meteocat) 18 de juliol de 2019
Un cas que ens fa recordar la perillositat de les tempestes. De fet, a Catalunya cauen cada any uns 65.300 llamps de mitjana i han causat més de 20 morts i nombrosos ferits a casa nostra al llarg de les darreres dècades. La forta descàrrega elèctrica al damunt d’un cos és tan forta que pot causar molts problemes físics si se sobreviu. No obstant, la probabilitat de rebre l’impacte d’un llamp és molt baixa, però cal tenir en compte alguns consells per tal d’evitar accidents.
24 morts per llamps des de l’any 1975 a Catalunya
En aquest sentit, s’han comptabilitzat fins a 24 morts des del 1975 fins aquest 2019 a Catalunya, segons dades oficials, a causa de l’impacte de llamps. L’última víctima mortal que es recorda és la d'una nena de 13 anys a Campelles, al Ripollès, que va rebre una descàrrega elèctrica a causa d’una tempesta que va atrapar el grup de menors amb què anava d’excursió l’agost de l’any 2015.
El setembre de l’any anterior, un jove de 28 anys va morir a Malgrat de Mar, al Maresme, quan li va caure un llamp mentre anava en bicicleta. Ja al 2011, un home britànic que es torbava al Canigó va rebre l’impacte d’un llamp atret per una creu de ferro al pic de la muntanya, amb el resultat de la seva mort i 7 excursionistes catalans ferits lleus.
També l’any 2010 un home francès de 60 anys va morir per l’impacte d’un llamp a la platja de la Rubina a Castelló d’Empúries, a l’Alt Empordà. La víctima va ser traslladada en estat crític a l’Hospital Josep Trueta de Girona, on va acabar morint. Encara més dramàtic va ser el cas d’un sensesostre que va morir calcinat l’any 2006 a dins d’una caravana que va rebre l’impacte d’un llamp a la Serra de Daró, al Baix Empordà.
Finalment, l’any 2002 un jove de 26 anys i veí de Granollers, al Vallès Oriental, va rebre l’impacte d’un llamp que li va causar la mort fulminant quan tornava de caçar a les Franqueses del Vallès. Aquestes són les sis morts que s’han registrat per llamps a Catalunya aquest segle XXI, més enllà de les de finals del segle passat.
Els ferits han estat més nombrosos
Pel que fa als ferits, més enllà del cas d’ahir dimecres al Vallès, hi ha hagut molts més casos que de defuncions a Catalunya els darrers anys a causa de descàrregues elèctriques naturals. A principis d’abril d’aquest any, un llamp va impactar a la creu del cim de les Agudes, al Montseny, i va llençar a terra una parella d’excursionistes enmig d’una tempesta de neu granulada, però miraculosament no van resultar ferits.
Sí que va quedar ferit lleu un operari que treballava en una grua de Reus l’agost del 2018 quan li va caure un llamp. En canvi, les ferides van ser més greus per a un jove afectat per la caiguda d’un llamp al pic de Bastiments, al Ripollès, l’estiu de l’any 2016. El setembre del mateix any, 4 persones van resultar ferides a la Selva del Camp, al Baix Camp, per l’ona expansiva d’una descàrrega elèctrica. Aquests són només alguns exemples dels ferits per llamps a casa nostra els darrers anys.
Què fer per evitar els llamps i quins efectes causen al nostre cos
Tot i que són molt imprevisibles, podem arribar a anticipar la caiguda d’un llamp, especialment si la tempesta ens agafa a la muntanya. En aquests casos, el nostre cos detectarà uns efectes en l’ambient que ens avisen d’aquest perill imminent. Són aquests:
- Sentir una espècie de brunzit d’abelles a les orelles
- Notar una espècie de tremolor o vibració en l’ambient
- Els pèls dels braços, cap i cames se’ns ericen com quan tenim un calfred
En el cas que notem alguns d’aquests símptomes enmig d’una tempesta i ens trobem enmig del bosc o de la muntanya sense possibilitat de refugiar-nos en un lloc cobert, hem de prendre mesures per tal d’evitar que la caiguda imminent del llamp ens afecti. Aquestes són les recomanacions:
- Llençar de seguida ben lluny tots els materials metàl·lics que duguem al damunt
- Intentar sortir al màxim de ràpid possible de les zones més vulnerables a patir una descàrrega elèctrica, com ara un cim, una carena o sota un arbre
- Estirar-nos a terra immediatament i evitar estar drets fins que passi la tempesta
Si tenim la mala sort que ens cau un llamp al damunt i quedem ferits, el cos reaccionarà de diferents maneres segons el grau de descàrrega elèctrica que haguem rebut. Per exemple, ens pot quedar una espècie de tatuatge espectacular a la pell amb la circulació de l’energia a través dels vasos sanguinis traçats. Una imatge que, precisament, ens fa recordar a la d'un llamp per les seves ramificacions. Tot i la seva aparent bellesa, aquesta ferida pot derivar en trombosis o hemorràgies.
També podem tenir altres seqüeles, com ara embòlies o importants cremades a qualsevol part del cos. A més, la descàrrega elèctrica destrueix les cèl·lules del cos i masses de carn, efectes molt semblants als d’un aixafament. També els òrgans del cos poden acabar molt afectats per aquesta descàrrega, arribant a provocar la posterior mort. La rebuda de radiació, les cataractes prematures, la pèrdua de coneixement o seqüeles psicològiques dels fets són també alguns dels efectes que provoquen els impactes de llamps.
Poques possibilitats de rebre l’impacte d’un llamp
Malgrat tots aquests casos de morts i ferits per llamps els darrers anys a Catalunya, la veritat és que la probabilitat que ens impacti una descàrrega elèctrica d’aquest tipus és molt baixa, concretament del 0,00004%, si tenim en compte que a casa nostra tenim la meitat d’opcions de rebre un impacte de llamp en comparació amb els Estats Units, on el National Weather Service calcula que cada habitant té una possibilitat d’entre 960.000 de patir aquest incident a l’any.