Els Mossos demanen proves per descartar afectacions per l’amiant a Barcelona

Reclamen que se’ls hi facin proves a 60 agents que treballen al metro de Barcelona que han pogut estar exposats al material
Els Mossos que treballen al metro de Barcelona demanen revisions per l'amiant | Cedida

El sindicat majoritari als Mossos d’Esquadra, SAP-FEPOL, ha fet arribar una petició al Departament d’Interior perquè autoritzi fer les proves que permetin descartar «qualsevol afectació per l’amiant als mossos destinats al metro de Barcelona». En un comunicat, el sindicat assenyala que hi ha 60 persones que han pogut estar exposades al material.

 

Els representants dels treballadors afegeixen que aquesta seixantena d’agents desenvolupen «gairebé la totalitat de la tasca a les actuals dependències del metro» i que han de fer-se les mateixes proves que han passat els treballadors de TMB.

 

 

El comunicat conclou que «no poden existir greuges de cap tipus entre els diferents col·lectius que treballen al metro» i que, donat que ja ha transcendit que 12 treballadors estan afectats , «cal descartar qualsevol afectació en la salut dels companys i companyes».

 

Metro de Barcelona, en una imatge d'arxiu | Cedida

 

Els treballadors del metro afectats per l’amiant

Fa poc dies es va fer públic que almenys dos treballadors del metro de Barcelona han patit afectacions de salut per culpa de l’amiant. És el balanç que se sostreu de les primeres revisions mèdiques fetes als empleats de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) després que l’empresa detectés la substància cancerígena en un total de 39 vagons i en diverses instal·lacions del metro de Barcelona.

 

Els dos casos han estat revelats pel sindicat CCOO, que ja ho han comunicat a la resta d’organitzacions amb representació al comitè d’empresa. Fonts citades per NacióDigital asseguren que per ara no denunciaran l’empresa metropolitana però que no descarten iniciar accions legals més endavant, en funció del balanç final de les revisions mèdiques, que encara no han acabat.

 

 A Madrid ja es van haver de realitzar mesures per extreure l'amiant del metro de la ciutat | Cedida

 

Revisions mèdiques a tota la plantilla

Les mateixes fons sindicals es mostren crítiques amb TMB. «Hem passat d’escoltar que no hi havia amiant enlloc a veure què hi ha amiant a tot arreu, fins i tot als fusibles», etziben. En aquest sentit, TMB ha mantingut sempre que la presència d’amiant al metro no suposava cap risc per a la salut dels treballadors.

 

Tot i això, després de detectar les primeres mostres d’amiant es va activar un pla de reconeixement mèdic per a 543 persones. Era la xifra de treballadors que segons l’empresa havia treballat als departaments de Material Mòbil, Senyals i Comunicacions, Tramvia Blau i Manteniment d'Estacions al llarg de la vida laboral.

 

Finalment, les revisions mèdiques es van fer extensives al global de la plantilla i tot el personal de TMB té dret a sotmetre’s a proves per detectar malalties respiratòries. Tot i això, la presidenta de TMB i regidora de Mobilitat a l’Ajuntament va tornar a descartar que hi hagués cap possibilitat d’afectacions per la salut dels treballadors.Comentaris

envia el comentari