Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

El nord magnètic de la Terra es desplaça i les brúixoles apunten cap a Sibèria

Les agulles giren cada any entre 50 i 60 quilòmetres en direcció a aquesta zona de Rússia. Es tracta d’una alteració natural que obligarà a canviar molts sistemes tecnològics

El pol nord de la Terra s'està desplaçant | Arxiu

 

Un informe que ha publicat recentment l’Agència Espacial Europea (ESA) assegura que el nord magnètic de la Terra s’està desplaçant cada vegada més cap a Sibèria, a Rússia, abandonant així l’àrtic canadenc. Un desplaçament natural que s’està produint a una sorprenent velocitat i que obligarà a canviar molts sistemes tecnològics, especialment de navegació per a avions i vaixells.

D’aquesta manera, els imants de les brúixoles s’estan desviant cada vegada més i el punt de referència es mou a una gran velocitat, concretament entre 50 i 60 quilòmetres a l’any en direcció a aquesta zona de Rússia. Les previsions indiquen que aquesta serà la tendència dels propers anys a causa de les condicions geològiques del planeta.

Les brúixoles ja no indiquen el mateix nord magnètic que fa uns anys
Les brúixoles ja no indiquen el mateix nord magnètic que fa uns anys | Arxiu

 

Greus afectacions als sistemes tecnològics de navegació

Malgrat que estiguem parlant d’un fenomen geològic natural, aquest s’està produint a una velocitat que els experts no contemplaven, cosa que està causant greus afectacions en els sistemes tecnològics de navegació. D’aquesta manera, els sistemes de geolocalització i de navegació marina i aèria són els més perjudicats, però també elements que utilitzem en el nostre dia a dia, com ara el Google Maps o alguns dispositius informàtics, especialment dels nostres telèfons mòbils.

De fet, tots aquests sistemes es basen en les dades del Model Magnètic Mundial (WMM), que s’actualitza de forma periòdica. Els experts afirmen que el nord magnètic de la Terra sempre ha estat errant i ha anat canviant de posició,  a diferència del pol nord, que sempre mostra una posició fixe. No obstant, els membres de l’ESA afirmen que, últimament, el seu moviment està sent molt més ràpid del normal, «mai vist fins ara»,  cosa que està provocant més estralls en la navegació amb canvis d’urgència.

El nostre camp magnètic existeix a causa d'un oceà de ferro líquid sobreescalfat i en remolí que constitueix el nucli extern. «Com un conductor giratori en una dinamo de bicicleta, aquest ferro en moviment crea corrents elèctrics, generant el nostre camp magnètic en constant canvi», explica l'ESA.

També et pot interessar...