Una infermera preparant una vacuna del coronavirus

Confirmen els 9 efectes secundaris de la vacuna infantil

La vacunació dels nens entre 5 i 11 anys començarà aquest dimecres

Després de molt de temps d'especulació, la vacunació infantil contra el coronavirus és un fet. Salut Pública ha donat llum verda per immunitzar aquest col·lectiu d'edat. Tot i això, aquesta vacuna pot comportar algunes conseqüències i és per això que les famílies tenen por dels efectes secundaris que poden patir els més petits de casa.

Dues nenes amb motxilla escolar
La vacunació dels menors de 12 anys ha creat dubtes en algunes famílies. | GTRES

El pròxim dimecres, 15 de desembre, començarà el procés per vacunar contra la Covid-19 els nens i nenes d'entre 5 i 11 anys. Aquesta franja és la que més contagis està patint i la vaccinació era una mesura necessària. En aquest sentit, el Departament de Salut obrirà la reserva de cita prèvia a partir d'aquest dilluns.

Una dosi diferent per als infants

La vacunació dels infants d'entre 5 i 11 anys es farà amb una dosi diferent que els majors de 12 anys. La fórmula per a nens no requereix dissolució i la dosi que es punxarà serà una tercera part que en els adults. Una segona diferència serà el temps entre la primera i la segona punxada, que no serà de 21 dies, sinó de vuit setmanes.

Segons s'ha explicat des de la Comissió de Salut Pública, aquest marge de temps ajudarà a incrementar la resposta immunitària d'aquest col·lectiu, alhora que també contribuirà a la vacunació de tots els infants amb una dosi en menys temps.

Els dubtes que s'han generat entre els pares

Tot i això, l'inici de la vacunació d'aquesta franja d'edat no ha estat ben rebuda a totes les llars. No són pocs els pares que han mostrat la seva preocupació sobre l'efecte de la vacuna contra el coronavirus en els seus fills. És per això que s'ha obert un debat per esbrinar si realment cal immunitzar o no els més petits.

Les autoritats sanitàries consideren actualment que la vacunació dels infants és clau. En aquest sentit, són el grup d'edat que presenta més contagis a tot el país, i la seva vacunació podria ser molt rellevant per frenar l'expansió del coronavirus a Espanya.

La Comissió de Salut Pública ha assegurat que «l'administració de la vacuna a la població infantil disminuiria la càrrega de malaltia en aquesta franja d'edat. A més, ajudarà a evitar la transmissió del coronavirus, ja sigui a l'entorn familiar com als centres educatius i a la comunitat».

Als Estats Units ja fa més d'un mes que vacunen els infants

Un exemple clar per conèixer l'eficàcia de la vacunació infantil es pot veure als Estats Units. Allà van començar fa més d'un mes a vacunar amb Pfizer als menors de 12 anys, després que l'Agència Americana del Medicament (FDA per les seves sigles en anglès) donés l'autorització.

La decisió va arribar després d'un estudi amb 4.600 participants d'entre 5 i 11 anys, que va demostrar que el vaccí tenia una efectivitat del 90,7% en aquesta franja d'edat.

Durant l'assaig també es van detectar diversos casos amb efectes secundaris. En aquest sentit, segons l'estudi, els més comuns van ser mal al lloc de la punxada, envermelliment i inflamació del braç, fatiga, mal de cap, dolor muscular, febre, disminució de la gana i nàusees.

La majoria de nens van notificar que van patir més efectes secundaris després de la segona dosi, presentant símptomes lleus durant els dos dies següents a la punxada de la vacuna contra el coronavirus.