Nou impost a Barcelona a partir del 2020

El 75% de les llars pagaran mensualment entre 2 i 4 euros per la recollida i es farà a través de la factura de l'aigua
Contenidors de Barcelona | CatalunyaDiari

L'Ajuntament de Barcelona començarà a cobrar un impost de residus a partir del maig del 2020 en compliment d'una directiva europea. El consistori, que fins ara ho finançava via ingressos generals, introduirà un nou impost específic per a la recollida de residus que suposarà per al 75% de les llars un rebut mensual d'entre 2 i 4 euros. El cobrament de la nova taxa es farà a través de la factura de l'aigua i se sumarà a l'import ja contemplat en el rebut pel tractament dels residus.

 

L'objectiu, segons l'ajuntament, és complir amb la directiva comunitària que obliga les ciutats a millorar la gestió dels residus i incrementar tant la recollida com les emissions que es deriven del tractament. Actualment el 45% de barcelonins no recicla. Amb la nova taxa, el consistori espera recaptar 41 milions d'euros anuals, que es reinvertiran en la millora de la gestió i del servei.

 

Les entitats hauran d'invertir 134 milions, que amb els impostos afegits posteriorment podria ascendir a 250 milions. | tributo.net

2020, any de nous impostos

Cal tenir en compte que la Generalitat de Catalunya també vol implantar un nou impost a partir del 2020. Si el té a punt, permetrà recaptar fins a 40 milions d'euros, i gravarà les emissions de CO2. Una part es destinarà a renovar la flota de vehicles antics i la resta es dedicarà a mesures de mitigació i adaptació del canvi climàtic i a preservar espais naturals.

Els diners recaptats per aquest tribut aniran «íntegrament destinats a fer millors polítiques ambientals i climàtiques», segons Calvet. S'afegiran «als que destina de manera ordinària» la Generalitat.

 

L'impost que es prepara afectarà més de tres milions i mig de vehicles, que pagaran impostos pel CO2 que emeten a l'atmosfera: de 7 a 128 euros en funció del vehicle. Els més vells i més contaminats pagaran més.

Els primers 40 milions es destinaran a parts iguals a impulsar «mesures de mitigació i adaptació al canvi climàtic» i nodriran un fons que ha d'ajudar a preservar i projectar espais naturals i la biodiversitat, En el primer punt - mesures de mitigació - s'inclouen ajudes per renovar els vehicles més contaminants, ajudes al transport públic i incentius a l'economia circular a les empreses.

 

També et pot interessar...

Més notícies de la categoria Actualitat