El nou negoci dels okupes consisteix a habitar edificis nous o recentment rehabilitats. El seu objectiu ja no són els edificis vells o abandonats, sinó tot el contrari. Les bandes organitzades han trobat el nínxol de negoci perfecte per subornar els propietaris: assaltar els seus edificis dies abans de l'entrega de les claus als compradors.
D'aquesta manera, els okupes saben del cert que el promotor els pagarà la quantitat de diners que demanin per anar-se'n, ja que de no fer-ho suposaria la seva ruïna: Haurien de cancel·lar totes les vendes i perdrien una gran quantitat de diners. A més, el llarg procés judicial per fer fora els inesperats inquilins suposaria una pèrdua de temps que no els beneficiaria.
[predef]catalunya-diari-81[/predef]
«No ens ho podíem creure»
El 'modus operandi' de les bandes no consisteix a ocupar ells mateixos els edificis, sinó a buscar persones a qui pagar perquè ho facin, fins que aconsegueixin els diners que volen. Carlos Pradas, aparellador de Promocions Perelló, de Palma de Mallorca, explica el seu cas al diari 'El Confidencial': «No ens ho podíem creure, havíem posat els comptadors de llum el divendres i el diumenge ens havien ocupat l'edifici. Estava clar que cap d'ells havia entrat per a quedar-se a viure i tampoc eren els caps. Són gent als qui les bandes paguen uns diners per ficar-se a la casa i atrinxerar-se fins que es cobri l'extorsió», relata.
«Què fas en un cas així? Som una empresa petita, tanquem una promoció cada any i mig. Si esperes al judici, a part que has de cancel·lar les vendes, t'arrisques al fet que els okupes arrasin amb tot l'edifici. Els caps, d'ètnia gitana, ens van amenaçar a ficar a altres branques de la seva família en els pisos si no pagàvem. No ens va quedar una altra. Es va negociar el millor que es va poder, un estira-i-arronsa amb el preu, i finalment van marxar en cotxes d'alta gamma que tenien aparcats a peu de carrer. En una casa usada no ho tenen tan clar, però en una obra a punt de ser lliurada saben que aquest promotor aguantarà amb l'extorsió», explica Pradas.
«Ho tenen controladíssim»
Tal com explica Fernando Moliner, membre de la junta rectora de l'Associació de Constructors d'Espanya (APCE), es tracta d'un fenomen cada vegada més present. Ocupar habitatges just abans de la seva entrega no deixa de ser un subproducte més de la indústria del moviment okupa, que cada vegada està més professionalitzat. «Coneixen els horaris de treball, les dates de finalització, ho tenen controladíssim. És una indústria delictiva, estem molt preocupats», assenyala.
Per la seva banda, Luís Martí, president de l'Associació Empresarial de Promotors Immobiliaris de Balears (Proimba), denuncia aquesta situació i reclama un canvi de legislació urgent: «El temps que passa entre que una promoció està llesta per a lliurar i es completa la tramitació burocràtica és un caramel per als okupes, una ganga. Aquesta gent ho sap i és urgent posar-li remei: cal escurçar els tràmits i modificar la llei perquè es castigui durament aquest delicte», demana.
El secret: nens i avis
A més, un dels seus secrets a l'hora d'intentar allargar el procés, és afirmar que allí hi viuen nens o persones grans. «L'endemà al matí, ja tenien posat un estenedor amb roba de nen a la terrassa, estora a la porta, un va penjar un dibuix escolar en l'entrada, hi havia patinets, teles en forma de cortina en les finestres», relaten des de Promocions Perelló. D'aquesta manera, paralitzen el procés de desnonament i fan que vinguin els serveis socials.
Així doncs, el fenomen de l'ocupació està vivint uns canvis que l'allunyen molt de la seva manera de fer de fa uns anys. Abans, l'objectiu principal d'ocupar un habitatge era viure en ell el màxim temps possible, fins que un jutge dictés una ordre de desnonament. En canvi, ara el que pretenen aquestes bandes és exigir un rescat, a canvi d'abandonar els edificis.