El coronavirus ha canviat completament la vida de molta gent i la manera de funcionar de molts sectors essencials de la societat, sent l'educació un dels més afectats per la irrupció de la malaltia el passat mes de març.
Per evitar que una segona onada de la Covid-19 o els rebrots que ja s'estan produint al llarg de tot el territori tornin a afectar el funcionament del curs escolar, l'Executiu de Pedro Sánchez ja ha posat sobre la taula una sèrie de mesures que s'aplicaran en funció de l'evolució de la pandèmia a cada territori.
El 'Pla de resposta primerenca en un escenari de control de la pandèmia de Covid-19» inclou diverses mesures de diferents àmbits d'actuació, com ara les que estan centrades en el funcionament de les escoles, instituts i universitats durant els pròxims mesos.
Aquest nou pla estableix un nou protocol d'actuació en cas de detectar-se un brot de coronavirus en un centre escolar a partir del setembre, quan es reprenguin les classes. Aquest protocol preveu l'aïllament d'alumnes, tancar classes, confinar cursos sencers o fins i tot el tancament total del centre, en funció de la gravetat del brot.
Tal com ha anunciat Salvador Illa durant la roda de premsa d'aquest dilluns, segons el document, el protocol no només es limita a la salut física, ja que té com a objectiu «garantir un servei d'atenció personalitzada de Salut Mental als treballadors i posar en marxa un programa de prevenció de possibles alteracions de la salut mental». D'altra banda, preveu realitzar una detecció avançada dels casos per a evitar que es propagui el virus.
Dos escenaris davant de brots a les escoles
El document contempla dos possibles escenaris amb un diferent protocol d'actuació. D'una banda, si es donés un sol cas de contagi, s'haurà de posar a l'alumne o treballador en quarantena i avaluar els contactes més estrets o «grup de convivència estable», com la família, companys de feina o companys de classe.
Si es dóna més d'un contagi, el pla proposa el tancament parcial o total de centre si l'avaluació de risc ho recomana. En condicions normals, és a dir, si no hi hagués cap cas de coronavirus al centre, s'hauran de seguir respectant les mesures higièniques habituals per «garantir entorns segurs i saludables».
Catalunya té el seu propi pla: Evitar aglomeracions i reduir els menjadors
Catalunya, per la seva banda, ja ha previst tot un seguit de mesures que s'aplicaran a les escoles i instituts catalans un cop tornin les classes al setembre.
El Govern prepara un curs escolar 2020-2021 amb entrades i sortides sense aglomeracions en les quals els pares no puguin accedir al centre per norma general, «hores de pati» esglaonades i un menjador amb una capacitat més reduïda, segons va explicar el conseller d'Educació de la Generalitat, Josep Bargalló, després de l'aprovació del Procicat del Pla d'actuació de les escoles.
El conseller va detallar que en les entrades i sortides no es produiran imatges amb «300 alumnes i 150 familiars», però que serà diferent en virtut del nombre d'accessos que disposi el centre i de l'amplitud del carrer on estigui situat.
Ha explicat que si el centre disposa de tres accessos, els horaris seran similars als actuals, però que si disposa d'un únic accés, contemplen que les mesures organitzatives no portin a superar els 30 minuts amb franges per poder entrar o sortir.
Ha assenyalat que com a «norma general» els familiars no podran accedir a l'escola per acompanyar els alumnes, excepte quan el centre ho requereixi o en situacions com els dies d'adaptació a P3, amb les mesures d'higiene necessàries.
El conseller ha remarcat, respecte al pati escolar, que en la majoria de centres hi haurà diverses hores del pati perquè no podran sortir tots els escolars al mateix temps, i ha dit que en ell coincidiran diferents grups estables de convivència, que hauran de portar mascaretes, però ha reiterat que no es donaran imatges de «patis engabiats».
Sobre el menjador, el conseller va explicar que la capacitat d'albergar alumnes en una mateixa franja serà més reduïda establint «més d'un torn» en algunes ocasions, i que els grups estables s'hauran d'asseure junts en una o diverses taules sense distanciament especial, però que si coincideixen més d'un grup estable, s'hauran de separar per espai d'una cadira.
Bargalló ha tornat a defensar els grups estables de convivència, ha assenyalat que els costos de més que pugui suposar l'aplicació del Pla d'actuació els assumirà el departament i ha subratllat que les actuacions davant la detecció d'un cas sospitós de coronavirus estan molt fixades en els protocols.