Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una dona amb tres gossos al sofà i un cercle amb el mall d'un jutge i un document

Nova Llei de Benestar Animal: totes les coses per les quals et poden multar des d'avui

Les sancions aniran des dels 500 euros fins als 200.000

Aquest divendres 29 de setembre entra en vigor la nova Llei de Benestar Animal. Introdueix una sèrie de novetats que afectaran els propietaris de mascotes. Per tant, si s'incompleix algunes, les multes poden arribar a ser molt elevades.

El que es pretén amb aquesta normativa és aconseguir la major protecció dels drets i el benestar dels animals domèstics . També busca acabar amb el maltractament i abandonament d'aquests.

Des que es va aprovar a començaments d'any, aquesta legislació ha provocat una certa polèmica. Principalment perquè alguns dels seus punts no han estat ben rebuts per part dels propietaris de les mascotes. O, almenys, no s'ha entès el propòsit que es buscava.

Aquesta llei entra en funcionament a partir d'avui, però ho farà a mitges. Dos dels aspectes més controvertits que s'hi inclouen hauran d'esperar. Ara com ara, els propietaris no hauran de fer el curset que contemplava la normativa ni tampoc contractar l'assegurança obligatòria.

El director general de Drets dels Animals, Sergio Torres, va explicar que aquestes qüestions necessiten un desenvolupament reglamentari. Però, de moment, no es podrà dur a terme pel fet que encara hi ha un govern en funcions, va dir a La Sexta. En qualsevol cas, la intenció és que això es pugui materialitzar abans que s'acabi el 2023.

Muntatge d'un cadell de gos a la gespa i una rodona amb paper escrit
El curs i l'assegurança obligatòria encara no entren en vigor | Getty Images, Getty Images Pro

Insisteixen en la necessitat d'anar preparant-se quan arribi el moment. Sobretot pel que fa a l'apartat de l'assegurança, que fins i tot podria anar inclòs a la llar.

Pel que fa al curs, serà obligatori per a tots aquells que vulguin tenir una mascota a casa seva. Per la seva banda, aquells que ja tinguin un animal a càrrec seu disposaran d'un període de dos anys per aconseguir-lo.

Les multes que podries desconèixer amb la nova llei

Hi ha certes accions que són molt freqüents per part dels propietaris que a partir d'ara es castigaran amb sancions. Ja no es podrà deixar sol un gos durant un dia o més de tres dies un gat.

Els gossos no podran estar desatesos, ni romandre lligats amb corretges o vivint a patis o terrasses. També es veuran afectats per les modificacions a la normativa els establiments que comercialitzin amb mascotes. Ja no tindran la possibilitat de vendre gossos, gats o fures. Això sí, se'ls concedirà un període de dotze mesos perquè s'adaptin a la legislació.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades del COR al WhatsApp!

A més, aquells que es dediquin a criar s'hauran de registrar com a professionals si tenen intenció de vendre. Per la seva banda, els que vulguin comptar amb una cadellada hauran de fer el mateix com a criadors ocasionals.

Muntatge de tres gats tombats i una rodona amb dos veterinaris vacunant un gat
Els gats no podran estar més de tres dies sols | Getty Images

Comportaments tan freqüents com la venda de mascotes per internet també estarà perseguit. Les accions contra el benestar animal estaran catalogades de lleus, greus o molt greus. Les multes surten des dels 500 euros i arribaran fins als 200.000.

Quants animals es poden tenir com a màxim?

Amb la nova legislació es limitarà també el nombre d'animals domèstics per habitatge a cinc. Es pot donar el cas que algun ja en tingui o la seva intenció sigui comptar amb una xifra més elevada. En aquest cas, es requerirà disposar d'un permís especial que facilitaran els ajuntaments corresponents.

Les administracions locals s'encarregaran d'acceptar o denegar la proposta dels propietaris. Per això es basaran en un informe veterinari que certifiqui l'estat adequat dels animals a la casa.

Si tingués el vistiplau, no hi hauria inconvenient a tenir les cinc mascotes a l'immoble. Però, pot passar que se li denegui el permís. En aquest cas caldria lliurar les mascotes a un centre especialitzat amb la llicència corresponent.