Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge del logo de l'Agència Tributària damunt de bitllets d'euro

Oblida't del xec de 200 €: l'avís d'Hisenda que molt pocs entenen

L'ajuda de 200 euros continua sense arribar als sol·licitants

El xec de 200 euros que va anunciar al començament d'any el Govern per a famílies de baixos ingressos continua generant polèmica. Al seu moment van donar de data límit per abonar-la el 30 de juny, però des de llavors han anat oferint diferents excuses per justificar el retard. Ara, Hisenda ha hagut de sortir al pas per fer la seva versió i tractar de tranquil·litzar els possibles beneficiaris.

El termini per presentar les peticions va finalitzar el 30 de març passat. Les dates de cobrament s'ampliaven fins als tres mesos des de la finalització de les sol·licituds d'ajudes. Però, arribat el dia, ningú va rebre el degut ingrés al seu compte.

Encara actualment, la major part dels ciutadans no han rebut cap mena de comunicació sobre això. Desconeixen si acabaran cobrant o no el xec.

Recentment, es va especular en alguns mitjans amb la possibilitat que limitessin el termini de les resolucions i dels abonaments. El dia fixat era el 30 de setembre, apuntaven. No obstant això, aquestes informacions eren falses, publica Ok Diario.

En vista de tot l'enrenou generat i del cansament de la gent pel continu retard, Hisenda ha hagut de donar la cara. Aclareixen que «no hi ha cap termini nou establert per l'Agència Tributària per a les denegacions», segons el portal Pedir Ayudas.

«Creiem que això ho va publicar algú. Van confondre el termini de la primera ajuda de l'any 2022 amb l'actual, i des d'aleshores, diversos mitjans ho han replicat», justifiquen. Aclareixen que aquestes dades en cap moment no es van transmetre «des de l'AEAT».

Una dona contestant el telèfon en primer pla amb dues mans amb diversos bitllets de fons
Els possibles beneficiaris continuen sense tenir notícies de l'ajuda de 200 euros | Getty Images, Ivan Samkov

Missatge de calma als beneficiaris

Explica que «ara mateix l´Agència Tributària continua estudiant i resolent les peticions d´ajuda». Gran part del retard acumulat durant els últims mesos l'atribueixen a la coincidència amb la campanya de la Renda. No hi havia prou recursos per abordar totes les qüestions pendents i es van haver de prioritzar les declaracions.

Afegeixen que encara cal «estudiar i encarar algunes sol·licituds». Indiquen que «fins que algú no rebi una carta amb la denegació, no es pot dir que no se li concedeixi». Tots aquells que presentin una resolució negativa acabaran rebent la comunicació esmentada.

Qualsevol sol·licitant tindrà la possibilitat de recórrer si no queda conforme amb la decisió d'Hisenda. Però, de moment «no hi ha un termini establert ni res semblant».

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Insisteixen que es tracta d'un «procés que segueix el curs». Encara resten ajudes per concedir i «queda tot el procés de remissió de cartes denegatòries» contra les quals es pot apel·lar.

Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una funcionària atenent un contribuent
Hisenda intenta calmar els sol·licitants del xec | Europa Press

Alguns sol·licitants desconeixien els requisits

Destaquen que al setembre s'ha agilitzat força la tramitació del xec de 200 euros. Fa més de dos mesos que va finalitzar la campanya de la renda. A més, gran part del personal ja s'ha reincorporat als seus llocs de treball després de les vacances d'estiu.

Per tant, esperen que durant les pròximes setmanes s'avanci en aquest sentit. En qualsevol cas, tampoc es descarta que les resolucions s'allarguin. Ningú gosa avançar les dates d'ingrés de l'ajuda.

Alguns sospiten que el pagament no s'efectuarà fins a finals d'any o fins i tot 2024. Per tant, l'objectiu del xec no es compliria. Va sorgir amb intenció de donar un cop de mà a les famílies amb menys recursos i de moment no ho està fent.

Hi ha diversos motius pels quals l'estan denegant. Un dels més comuns és la incompatibilitat amb el complement a la infància, cosa que alguns desconeixien

També requereixen que durant l'any passat estiguessin donats d'alta a la Seguretat Social com a empleats o autònoms, o cobressin una prestació de l'atur .