L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha ordenat la retirada d’un lot d’omeprazol per nadons defectuós que provocava hipertricosi, una alteració genètica que afecta el creixement del cabell i que ha afectat almenys 14 bebès a Andalusia i 3 a la Comunitat Valenciana. L’origen hauria estat un fàrmat distribuït en una trentena de farmàcies. La responsable d'aquesta afecció és una farmacèutica de Màlaga.
Contaminat amb un principi actiu per l’alopècia
El Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics va comunicar a cada comunitat autònoma l'alerta detectada per AEMPS, que aquest mes d'agost va ordenar la retirada de les farmàcies i hospitals andalusos de tots els lots d'omeprazol de FarmaQuímica Sud SL.
Aquest principi prescrit per a bebès amb reflux ha provocat hipertricosi, una afecció també coneguda com la síndrome de l''home llop', en almenys catorze menors d'un any d'Andalusia, segons han confirmat a Efe fonts de la Conselleria de Salut. Segons l'alerta de l'Agència Espanyola de Medicaments, l'omeprazol defectuós per contenir minoxidil, un principi actiu de medicaments per a l'alopècia, s'ha detectat en 22 lots amb ordre de retirada.
Més casos en el nord d'Espanya
Aquesta alerta farmacèutica se suma a la que es va emetre el passat 11 de juliol, quan es va ordenar la retirada d'un lot d'aquest mateix fàrmac després de diagnosticar-se tretze casos de hipertricosi en diferents províncies del nord del país i tots per fàrmacs elaborats amb el principi actiu de Farmaquímica Sud SL, situat a Màlaga.
Segons el Consell General de Col·legis de Farmacèutics, l'empresa encarregada de la fabricació del fàrmac ha calculat que el producte defectuós s'ha distribuït a entre 24 i 30 farmàcies andaluses. El laboratori ha apuntat a més que està contactant directament amb cadascuna d'elles i tractant cada cas de forma personalitzada.
Aquesta alerta farmacèutica se suma a la difosa al juliol també per un omeprazol prescrit per al reflux de bebès i que els va provocar hipertricosi. En aquest cas, els pares de quatre nens de Santander van denunciar a un laboratori, a empreses importadores i distribuïdores de medicaments i a dues farmàcies per fabricar, distribuir i vendre un producte amb principis per fer créixer el cabell que se'ls va subministrar per error als seus bebès, als quals van receptar Omeprazol.