Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una taula parada per fer un àpat durant les festes de Nadal

L'OMS adverteix d'un risc en els àpats de Nadal: «No ho feu, és terrible»

El director d'emergències sanitàries, Michael Ryan, recorda que les abraçades poden provocar una nova onada de contagis

Imatge d'una taula parada per fer un àpat durant les festes de Nadal
L'OMS tem que la proximitat en les reunions familiars incrementi els contagis | Pixabay

Els espanyols ja s'han fet a la idea que aquest Nadal no quedarà més remei que celebrar les festes en petit comitè i amb dures restriccions. Davant l'anunci del Govern que el pla sanitari de Nadal podria canviar, els experts i les autoritats sanitàries continuen llançant recomanacions per a extremar les precaucions.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) s'ha pronunciat sobre l'elevat risc de contagi que comporten les celebracions de Nadal, i ha posat l'accent en un gest molt comú: «No us abraceu, és terrible».

Aquestes han estat les paraules de Michael Ryan, alhora que ha reconegut que «és horrible pensar que som aquí, l'Organització Mundial de la Salut, demanant-li a la gent que no s'abraci». No obstant això, el director d'emergències sanitàries de l'OMS creu que les abraçades poden tenir conseqüències terribles en la pandèmia, i ha llançat l'avís.

L'advertiment arriba pocs dies abans de l'inici de les festes de Nadal en les quals, malgrat totes les restriccions, s'esperen trobades amb amics i familiars. Ryan ha demanat un esforç a tots per a afrontar la situació: «Queden diversos mesos en què tothom hauria d'evitar les abraçades», ha afirmat.

Cal recordar que a Espanya, Sanitat ha consensuat amb les comunitats autònomes un pla amb diverses restriccions i recomanacions entre el 24 de desembre i el 6 de gener. Entre elles, la limitació a 10 persones per a les reunions socials i familiars.

No obstant això, el ministre de Sanitat va obrir la porta a la modificació de les restriccions en funció de l'evolució epidemiològica dels pròxims dies. La clau estarà en aquest pont de desembre. Si hi ha un repunt, les mesures es podrien endurir. L'objectiu és evitar que els repunts durant ponts i festivitats acabin provocant una tercera onada de contagis.

L'OMS, sobre la vacuna

En l'última roda de premsa, l'OMS ha fet una crida per a proporcionar bona informació sobre la vacunació contra el coronavirus. Segons la màxima autoritat sanitària mundial, és preferible proporcionar bona informació abans que forçar a la immunització obligatòria.

La recomanació arriba al mateix temps que creix entre la població la desconfiança cap a la vacuna. A Espanya, sense anar més lluny, l'última enquesta revela que el 55% dels ciutadans no es posarien la vacuna en un primer moment i prefereix esperar a veure com funcionen.

Michael Ryan afirma que resulta de molta utilitat «presentar les dades a la gent, mostrar els beneficis de la vacuna i deixar que prenguin les seves pròpies decisions». Per la seva banda, la directora del departament d'immunització de l'OMS, Katherine O'Brien, coincideix que facilitar la vacuna a la gent és més beneficiós que obligar.

Els experts de l'OMS reconeixen que pot acabar sent obligatori la vacunació per a una part de la població, com els treballadors sanitaris, ja que estem enmig d'una situació d'emergència en la qual s'ha de prioritzar la salut pública.

A Espanya, el Govern central ha plantejat una campanya de vacunació en tres fases en les quals pretén vacunar entre 15 i 20 milions de persones de gener fins a maig. Ara com ara, el ministeri de Sanitat descarta imposar l'obligatorietat de la vacuna, confiant que l'acceptació augmenti a mesura que avança la vacunació.

No obstant això, arribats a determinats escenaris, el Govern recorda que disposa de les eines per a obligar a fer-ho. Així s'ha decidit ja en alguns països com Rússia, Hongria o Eslovènia, on davant l'augment imparable dels contagis i la desconfiança davant les vacunes, els governs han imposat l'obligació de vacunar-se.