Una dona celebrant amb una ampolla de cava que li ha tocat el premi de la loteria

Parlen els experts loters: la probabilitat real que et toqui 'El Gordo' de Nadal

Molts espanyols provaran fortuna al sorteig d' 'El Gordo' del 22 de desembre

Des de fa setmanes ja és possible adquirir dècims per al sorteig de la Loteria de Nadal. Encara falten gairebé quatre mesos perquè se celebri, però molts espanyols ja es preparen per a aquesta gran cita. Tot i això, és més que probable que la majoria desconegui les probabilitats que hi ha que els toqui 'el Gordo'.

La fortuna es pot trobar a qualsevol lloc. Tant a l'administració més propera a casa nostra com al bar on hem dinat durant les vacances. Un total de 100.000 números entraran al bombo que repartirà milers de milions el pròxim 22 de desembre.

Tots comptaran amb les mateixes possibilitats de resultar agraciats. Per tant, mai s'hauria de rebutjar cap combinació, encara que es tracti de «números lletjos».

La compra de la Loteria de Nadal ha esdevingut tota una tradició. No pot arribar la data del sorteig i no comptar amb les butlletes de totes aquelles botigues i comerços de què som assidus.

Altres vegades anem directes a un número o terminació concreta. Per sort, avui dia tenim la possibilitat d'aconseguir el bitllet que ens proposem sense necessitat de desplaçar-nos enlloc.

Els nens de Sant Ildefons en ple sorteig de la Grossa de Nadal
Al bombo entren un total de 100.000 números | GTRES

Quant ens costa la Grossa?

El desig de tot participant al sorteig de Nadal és endur-se el 'Gordo'. Es tracta del primer premi. Pels 20 euros que costa el dècim serà possible obtenir fins a 400.000 euros.

Però a aquesta xifra caldria descomptar-li la retenció que practicaria Hisenda a partir dels 40.000 euros. Aplicarien un 20% sobre els 360.000 euros restants. En qualsevol cas, encara que el benefici es vegi reduït, val la pena provar fortuna.

En qualsevol cas, molts es conformen a emportar-se un pessic, sigui en forma de cinquè premi o fins i tot de premis menors. Al cap i a la fi, del que es tracta és de minimitzar al màxim les possibles pèrdues o recuperar allò invertit.

Em pot tocar 'El Gordo'?

El número que comprem de la Loteria de Nadal tindrà les mateixes possibilitats que la resta de sortir premiat. El 2022, 'el Gordo' va caure en el 05490, que va repartir uns quants milions per gairebé tot el país. Tot i que som conscients de les dificultats que comporta que el nostre bitllet surti agraciat, mai perdem la il·lusió.

El sorteig del desembre manté en suspens durant unes quantes hores tot un país.Amb raó, davant la gran quantitat de diners que distribueix.

Les opcions que ens toqui 'el Gordo' són entre 100.000 números. Per tant, seria d'un 0,001%, publica el diari Ideal. Serien les mateixes probabilitats de resultar afortunat amb un segon o tercer premi.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

La mà d'un home assenyalant un dècim de la Loteria de Nadal
Per 20 euros serà possible endur-se un premi de 400.000 euros | EFE

En tots aquests casos només s'assigna el premi a un número únic. Val a dir que aquests percentatges es poden veure millorats en funció del nombre de participacions i butlletes que tinguem. Com més dècims s'hagin adquirit, més possibilitats hi haurà de guanyar.

Després d'analitzar-ho, queda clar que les opcions són mínimes. Però, hi ha altres sorteigs en què ens resultarà molt més complicat fer-nos amb el primer premi.

És el cas, per exemple d' 'El Euromillón', on les probabilitats es redueixen al 0,00000003%. Això es tradueix en una opció entre 76 milions. Això sí, en cas d'obtenir el premi, la xifra també serà molt més elevada.

Les probabilitats d'altres premis

En cas que 'El Gordo' passi de llarg, una bona opció seria un quart o un cinquè premi. Aquests es reparteixen a més d'un nombre.

Per això, el percentatge de guanyar un quart és del 0,002%, mentre que quan es tracti d'un cinquè, pujaria fins al 0,008%. Amb els premis menors, terminacions i aproximacions, les opcions s'incrementen fins al 15,3%.