Paula, la nena de 7 anys que va quedar tetraplègica per un error mèdic durant el part

No pot parlar, menjar ni moure's

Aquesta setmana i  després de 7 durs anys lluitant, els pares de Paula Sanz Parra han rebut el que mereixien. Un error mèdic durant el part de la petita, a l'Hospital Gutiérrez Ortega de Valdepeña, va deixar la nena tetraplègica. Ara, s'ha fet justícia i els metges han decidit indemnitzar a la família amb 5,5 milions d'euros.

Així ho ha decidit el Jutjat del Penal número 1 de Ciudad Real que ha condemnat a pagar al Servei de Salut de Castella-la Manxa (Sescam) i a les asseguradores Zurich i Mapfre. D'aquesta manera intenten compensar molts anys de tractament i «tirant endavant» a la menor. Tal com explica la seva mare: «No m'ha ajudat ningú, ni ningú m'ha demanat perdó pel succeït».

Durant una roda de premsa, la dona també ha explicat  les dificultats del dia a dia de Paula, ja que pels seus problemes respiratoris necessita fisioteràpia contínua. «Fins als sis anys ha estat en Atenció Primerenca, després se suposa que el nen s'escolaritza i a l'escola hi ha uns fisioterapeutes, logopedes i altres que ajuden als nens, però la Paula no es pot moure del llit», confessava.

Els errors mèdics van marcar la vida de la petita

Tot va començar el 14 d'octubre de 2012 quan Ascensión es va posar de part. Segons explica el diari 'L'Español', ella va preguntar per una possible cesària però la matrona li va insistir que no era necessari. «Naixerà ràpidament perquè és el seu tercer part» li van dir. El ginecòleg també li va negar aquesta possibilitat, ja que «els nens havien de néixer per part natural».

Després d'això van començar els problemes. Paula no podia sortir perquè tenia dues voltes del cordó umbilical al coll.  Va ser llavors quan un altre ginecòleg, condemnat juntament amb la matrona,  se li «va posar damunt de la panxa. I va estrènyer fins que Paula va sortir i va caure».

Tot i que no la va sentir plorar li van dir que «no em preocupés, que estava adormida». L'hora del naixement va ser a les 19:20 de la tarda i a mitjanit van decidir que una ambulància, ja que un helicòpter mèdic no podia volar perquè hi havia tempesta, la trasllades a l'UCI de l'Hospital d'Albacete. Tot això perquè Asunción va insistir molt.

Allí va estar ingressada 91 dies i va ser intervinguda en nombroses ocasions. Les conseqüències van ser un cop molt dur per a la família. Els van comunicar que la Paula patia «una paràlisi molt greu, que li impedia parlar, menjar i moure's».

La família assegura invertir els diners exclusivament en ella

Encara que la petita mai pugui tenir una vida «normal», la mare ha assegurat que amb aquests diners volen donar-li «tot el que necessita». La Paula necessita moltes cures mèdiques i una casa plenament adaptada per a ella. Una de les primeres coses que faran és canviar-li la cadira perquè l'actual «ja no li serveix perquè té els malucs luxats i li fa mal».

També esperen que aviat pugui començar una rehabilitació respiratòria amb un professional privat. A més, es disposen a canviar la seva estufa de llenya per una calefacció central que disminueixi aquests problemes respiratoris i instal·lar una banyera adaptada per a deixar de «banyar-la en una barca inflable de plàstic».

També et pot interessar...