Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez, de peu, parlant des del seu seient al Congrés dels Diputats

Pedro Sánchez és clar: «No hi haurà referèndum d'autodeterminació»

El president ha defensat la legalitat dels indults, s'ha emmirallat en «l'audàcia política» del 78 i ha desafiat Pablo Casado a presentar una moció de censura si segueix amb el «camí de ruptura»

Nou estira-i-arronsa entre les diverses forces polítiques del Congrés dels Diputats al voltant dels indults als presos polítics independentistes. El president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha posat els punts sobre les is pel que fa a un possible referèndum d'autodeterminació, per la qual cosa ha rebut les rèpliques de Junts per Catalunya i Esquerra Republicana. Al temps, Sánchez ha fet, de nou, un toc d'atenció a Casado des de l'aparent posició de magnanimitat que darrerament ostenta.

Sánchez defensa els indults: un gest de «concòrdia» per «tornar a la normalitat política»

El president de l'executiu espanyol ha justificat una vegada més, a la sessió de control de l'executiu, la concessió dels indults als organitzadors del Procés. Ho considera el primer pas per a la represa del diàleg i la reconciliació, i una opció necessària per «tornar a la normalitat política», ja que «la via judicial no val per si sola per garantir la convivència» i resoldre els problemes polítics. «No hem de fer recaure en els tribunals la nostra responsabilitat política», ha conclòs en aquest sentit.

Precisament per aquest fet, Sánchez ha justificat que després d'haver complert part de les seves penes, era necessari i «d'utilitat pública» concedir als presos el perdó. Deixant espai per al judici del lector, per a Sánchez aquest és un gest de «concòrdia». Però això no és tot. Per al president no existeixen «garanties definitives» que aquest pas contribueixi a la resolució de la crisi catalana, però sí «fets objectius» que fan pensar en més diàleg, com el fet —segons ell— que «un altíssim percentatge de catalans en són partidaris».

Sigui com sigui, Sánchez ha recorregut a l'argument que tant Aznar com Rajoy van indultar milers de persones per a defensar-se. Sánchez ha assegurat que els indults són legals i constitucionals. En paral·lel, Sánchez ha fet la següent justificació: «Va caldre recórrer a la llei, i el 2019 el Tribunal Suprem va dictar sentència i va garantir que es compliria; no podíem admetre cap mena de xantatge. Però ara, a l'estiu de 2021, l'escenari és ben diferent».

Ni referèndum d'autodeterminació ni reforma constitucional per a celebrar-lo

Això sí, Sánchez ha deixat clar que «no hi haurà referèndum d'autodeterminació», perquè l'objectiu de l'executiu és fer complir la llei «amb la màxima fermesa». És per això, pronunciava Sánchez, que «mai dels mais» donarà suport a la reforma de la Constitució per a permetre una consulta independentista. Una mesura de gràcia i una altra que tanca l'esquerda.

Sánchez ha estat taxatiu: «No hi haurà referèndum de la Constitució, excepte que qui el defensen aconsegueixin convèncer tres cinquenes parts de la cambra per modificar l'article 2 de la Constitució i els espanyols ratifiquin aquests canvis en referèndum».

«Audàcia política» com el 1978 i missatge d'entesa a Casado

En el seu discurs al Congrés, Sánchez ha assegurat que és temps de treballar des de la política i ha assenyalat que això és el que farà el Govern. En aquest sentit, les «moltes dificultats» actuals són, pel president, comparables a les del 1978, en què els dirigents polítics van «arribar a l'acord transcendental que és la Constitució». Cal «audàcia política i mans disposades a treballar per fer-se càrrec del dolor. Tenim el repte de fer-ho bé», ha tancat Sánchez.  

Per aquest motiu, el president del PSOE ha instat la resta de forces polítiques a «recuperar l'esperit constituent de la Constitució» i a buscar punts de trobada. I en el marc d'aquesta cerca d'entesa, Sánchez s'ha dirigit al màxim dirigent del PP, Pablo Casado. Li ha demanat que se sumi al «camí de l'esperança» i que faci el paper d'oposició, ja que considera que el repte de Catalunya se superarà «més ràpid» amb el suport dels populars.

En cas contrari, el president ha desafiat Casado a presentar una moció de censura si decideix mantenir l'actitud de rebuig i el «camí de ruptura». Aquesta seria l'«única actitud lògica, atenent a tot el que han dit i a la seva oposició destructiva», segons Sánchez. «L'única actitud lògica és oferir-se com a alternativa», ha dit.

Junts i Esquerra repliquen el discurs de Sánchez i la decisió del Tribunal de Comptes

Les explicacions, justificacions i missatges per agradar a tothom que ha llençat Sánchez han estat resposts en la rèplica dels partits catalans al Congrés dels Diputats. La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, ha avisat el president que per a iniciar una nova etapa de reconciliació i de diàleg igualitari cal començar a «formalitzar el divorci» entre Catalunya i Espanya. Això seria, per a Nogueras, «respectar el resultat» de les urnes, en què els catalans no van demanar «reencontre», sinó «independència».

Per la seva banda, el portaveu d'Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, ha restat credibilitat a les declaracions de Sánchez. Rufián ha recordat al president que també negava els indults als presos i els ha acabat coincidit. «Doni'ns temps», ha dit amb ironia, recordant que l'estabilitat del seu govern depèn de la coalició dels seus socis.

Així com també ho ha fet Míriam Nogueras, Rufián ha criticat durament la decisió del Tribunal de Comptes de reclamar 5,4 milions d'euros a exalts càrrecs de la Generalitat. Rufián ha considerat que aquesta institució és el «xiringuito antidemocràtic i alegal muntat que s'han muntat quaranta famílies reaccionàries i venjatives que fa temps que manen en aquest país per a condemnar càrrecs públics independentistes».