Imatge d'un termòmetre en plena onada de Calor

Així afectarà l'onada de calor a cada lloc de Catalunya: situació de perill molt alt

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat avisos de perill davant l'onada de calor a Ponent i Catalunya Central, mentre s'espera que demà s'activi el nivell màxim del Pla Alfa per risc d'incendi a conseqüència de les altes temperatures

Les agències de meteorologia  espanyola i catalana han anunciat els darrers dies de l'arribada d'una onada de calor insòlita que s'allargarà fins al final de la setmana, que normalitzarà les temperatures de més de 35 graus  arreu de gairebé tota la Península, i que les farà pujar fins a fregar els 45. Tan insòlita és l'onada que, tal com aquest matí ha informat la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, no s'ha viscut des de fa divuit anys una situació de risc tan elevat d'incendi.

Aquell 2003, una onada de calor extrema es va allargar quinze dies i va facilitar la crema d'un miler d'hectàrees. Aquest dimarts, abans no comenci a partir de dimecres la calor intensa, el Govern  ja ha alertat del perill de la situació, ha demanat precaució i responsabilitat i ha pres algunes mesures. Entre elles, la petició que els pagesos  llaurin els camps de cereal per evitar que esdevinguin transmissors del foc.

Situació meteorològica de perill molt alt el dijous a Ponent

D'altra banda, s'està preparant l'activació del nivell 3 —el màxim— del Pla Alfa, que indica el risc d'incendi a conseqüència de les altes temperatures. En aquest sentit, l'activació de les mesures preventives respon a la intensitat de les temperatures previstes, que catalitzarien un hipotètic incendi. La previsió és que sigui dimecres quan les temperatures comencin a créixer de manera progressiva fins al dijous, dia en què començaran a assolir els nivells elevats que s'esperen pel cap de setmana.

Tant és així que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat avisos de perill per als pròxims dies a diverses comarques. El perill d'incendi més elevat es concentra a Ponent  i a la Catalunya Central, a més del prelitoral central, fet que també reflecteix el mapa d'avisos del SMC. El dimecres a la tarda el perill  serà alt, i afectarà les comarques del Pla de Lleida: les Garrigues, l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià i la Noguera.

Perill alt i temperatures de fins a 35 al Pirineu i 39 a la Catalunya Central

Si més no, el dijous el perill serà molt alt  a partir de la tarda, i es concentrarà a les mateixes comarques, on les temperatures assoliran els 42 graus i no baixaran dels 24 graus de mínima. Mentrestant, el perill serà alt a les comarques de la Catalunya Central i el Pirineu, excepte la Val d'Aran.

Així, l'alerta també estarà activada a la Conca de Barberà, l'Anoia, la Segarra, el Bages, el Moianès, el Solsonès, el Berguedà, Osona, el Ripollès, la Garrotxa, la Cerdanya, l'Alt Urgell, els Pallars i l'Alta Ribagorça. En aquestes zones, les màximes assoliran els 39 graus i es mouran per sobre dels 35, encara que les mínimes  baixaran fins a fregar els 20 graus.

Es preveuen màximes de 44 graus pel cap de setmana, culmen de l'onada

Caldrà esperar que avancin els dies per conèixer la situació prevista per al cap de setmana, quan es preveu que la situació arribi als límits de temperatura i risc. Aquest dimecres es preveu que s'activi el nivell 3 del Pla Alfa en el marc del pla INFOCAT, fet que permetrà tancar els parcs naturals i els entorns de les localitats més afectats. 

Àlex van der Laan, meteoròleg català popular a les xarxes socials per la divulgació que fa de les condicions meterològiques de casa nostra, ha publicat la previsió per al dissabte, extreta del portal francès Meteociel. Segons la previsió, les temperatures poden assolir els 46 graus centígrads a Andalusia  i les màximes no baixaran dels 40 a la meitat sud de la Península. Mentrestant, a Catalunya, per al dissabte es preveuen màximes de 44 graus a Ponent.