Arriba la recta final de l'any 2018, que acomiadarem aquest dilluns, 31 de desembre, a la nit. A TarragonaDigital.com volem tancar l'any repassant l'actualitat que l'ha marcat a través de deu rostres. Són els deu personatges que, en els diversos àmbits de la informació, han marcat el compàs d'aquest 2018 que ja toca a la seva fi a les comarques de Tarragona.
Cinc homes i cinc dones, cinc noms propis en definitiva que, per bé o per mal i cadascun en el seu àmbit, han estat protagonistes d'aquest intens 2018 a l'àrea metropolitana de Tarragona.
Josep Maria Cruset
El llarg relleu de Josep Andreu a la presidència del Port de Tarragona ha estat un dels maldecaps polítics de l’any a Tarragona. Després d’un gran ball de noms, finalment ha estat el riudomenc Josep Maria Cruset l’escollit per presidir la infraestructura més potent de Tarragona a nivell estratègic i territorial. Els reptes sobre la taula són majúsculs però el pla de treball està ben definit. Aquest 2018, Cruset ha passat de disputar la partida del món local —on ha jugat molt bé les seves cartes durant molts anys— a elevar la seva trajectòria —amb un cap de joc preparat i amb camí per recórrer.
Carme Forcadell
L'expresidenta del Parlament de Catalunya entre 2015 i 2017, Carme Forcadell —natural de Xerta, al Baix Ebre—, ha estat una de les protagonistes informatives de l'any 2018. El 23 de març, un dia després de la seva dimissió com a diputada d'ERC al Parlament de Catalunya, el Tribunal Suprem va ordenar la seva entrada en presó preventiva, situació en què es troba encara avui i que, molt previsiblement, s'allargarà almenys fins a finals de gener de 2019, quan s'iniciï el judici contra ella i la resta de líders del procés que són a la presó.
Forcadell va ser empresonada a Alcalá-Meco al març i va se traslladada a la presó de Mas d'Enric el mes de juliol, després d'un breu pas pel centre penitenciari empordanès del Puig de les Basses. A la presó del Catllar és més a prop de la família, xertolina, i setmana rere setmana desenes de persones organitzen actes de suport a Forcadell i la resta de represaliats pel procés d'independència.
Francesc Xavier Grau
Amb la represa del govern de la Generalitat de Catalunya després de l'aplicació de l'article 155, l'exrector de la Universitat Rovira i Virgili entre els anys 2006 i 2014, Francesc Xavier Grau, va ser nomenat secretari general d'Universitats i Recerca. Des de l'àmbit de la coordinació de les universitats catalanes, Grau treballa ja per a l'elaboració d'un pacte nacional per la societat del coneixement, amb l'objectiu de «repensar i redefinir el sistema universitari, també els centres de recerca», segons ha explicat ell mateix, i amb la intenció de «donar-los estabilitat i projecció de futur».
En paral·lel, Francesc Xavier Grau continua dirigint la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV, amb què es treballa per dotar l'àrea metropolitana de Tarragona d'una estructura de regió del coneixement, que li permeti ser pol d'atracció de ciència i innovació.
María José Figueras
Contra el que semblaven indicar els pronòstics, María José Figueras és, des de les eleccions celebrades el passat mes de maig, la primera dona que ocupa el càrrec de rectora de la Universitat Rovira i Virgili. Després del primer mandat de quatre anys de Josep Anton Ferré, la reelecció semblava feta però el fet que Figueras es presentés ja va ser tota una sorpresa a l'ens universitari —els rectors solien no tenir rival a la reelecció per poder completar un mandat de vuit anys.
Però María José Figueras va guanyar i, poc més de mig any després, comanda la URV amb l'objectiu d'«atendre» les necessitats expressades pels alumnes i sense perdre de vista el paper cabdal de la universitat a l'àrea metropolitana.
Àngels Salvat
L’Aleixar ha viscut aquest 2018 el seu any més dur amb la fallida de la secció de crèdit de la cooperativa local. Més de 200 veïns afectats i gairebé sense 'cash' ni per comprar el pa d’un dia per l’altre van provocar unes primeres setmanes d’incredulitat pel que havia passat. De la sorpresa s’ha passat a la ràbia i a la indignació col·lectiva canalitzada vers Àngels Salvat, la directora financera de la cooperativa i qui presumptament està directament vinculada amb la desaparició de fins a 4,5 milions d’euros.
Les investigacions respecte d’aquest cas continuen mentre que Salvat es troba en llibertat provisional acusada d’estafa, apropiació indeguda i falsedat documental. L’Aleixar, un poble ferit i emocionalment tocat, però on també s’ha posat de manifest la solidaritat entre els veïns per tal de fer front col·lectivament al problema i minimitzar-ne els efectes, almenys a curt termini.
Merche Dalmau
Merche Dalmau és una de les Senyores del vi del Priorat. Des del celler Clos Galena, al cor del Priorat, la seva projecció empresarial a nivell internacional ha estat espectacular aquests dos darrers anys. Farmacèutica de professió i amb una història personal que l’obliga a posar-se al capdavant de les bodegues, el fet de servir un dels seus vins a la taula dels Premis Nobel ho va acelerar tot. Actualment produeix 140.000 ampolles de vi de gamma alta, que ven per tot el món i té sobre la taula desenes de projectes de tot tipus i vinculats al Camp de Tarragona.
Pablo Mazón
CEO de l’empresa Movertis de gestió i control de flotes de transport, Pablo Mazón és també el president del Clúster TIC Catalunya Sud, que aglutina més de 45 empreses tecnològiques de Tarragona. El clúster ha esdevingut, durant aquests darrers anys i sense fer gaire soroll, una ecosistema empresarial amb veu pròpia dins el econòmic i empresarial de la nostra regió. El seu objectiu esencial: posicionar Tarragona com a destí d’arribada per a empreses de tot el món i evitar la fuga de talent. Durant cinc anys s’han establert unes bases sòlides per aconseguir-ho i aquest 2019 l’Estudi Baromètric de Tarragona i l’aplicació TIC Talent de captació de talent seguiran en aquesta línia.
Gemma Carbó
El mes de març el Museu de la Vida Rural estrenava directora. Es tracta de la gironina Gemma Carbó, qui ha arribat al Museu amb un projecte transformador i de reconnexió amb el públic ambiciós i necessari per afrontar la segona dècada del segle XXI. Amb un Museu de la Vida Rural que vol passar de l’exhibició a esdevenir un centre de producció cultural multidisciplinar, amb l’educació i la formació com a eix vertebrador i amb una clara aposta pel foment d’un turisme de qualitat per la Conca de Barberà i de l’ecologia i la sostenibilitat, el Museu encara amb energia renovada la seva nova etapa.
Joan Oliver
L'amo de més del 90% de les accions de la SAE del CF Reus Deportiu, Joan Oliver, ha estat el nom propi que ha marcat l'actualitat del club roig-i-negre en les darreres setmanes de l'any. El CF Reus es troba immers en una profunda situació de crisi econòmica i institucional, que aquest mateix divendres ha provocat que fins a cinc jugadors de la primera plantilla, després de tres mesos sense cobrar, hagin abandonat les files del club, deixant-lo amb tan sols tretze jugadors professionals i dos més en vies d'abandonar-lo. La situació del CF Reus és crítica i el seu futur es podria definir en els pròxims dies, en una agonia terrible que han de viure els seus aficionats.
Albert Martínez
El 2018 casteller té un nom propi, el de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, comandada enguany per segona temporada per Albert Martínez. Els de la camisa rosada han estat els clars dominadors, del primer al darrer dia de 2018, del panorama casteller. Des del seu cinc de nou folrat matiner, a la Selva del Camp a principis de juny, fins a la victòria que els va permetre tornar-se a endur, divuit anys després, el trofeu del Concurs de Castells, la Vella ha exhibit el seu potencial qualitatiu i quantitatiu, en àmplia gamma d'autèntics castellassos i en el nombre de places que n'han pogut gaudir. Si el 2018 casteller té un color, ben segur que és el rosat.