Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home amb expressió de sorpresa assenyala cap a un ordinador portàtil en una taula.

Més de 30.000 places: així és l'oferta rècord d'ocupació a Espanya

Es tracta d'una oferta històrica per optar a un lloc a l'administració pública

Atenció, cercadors de feina i opositors. Espanya està davant d'una oferta rècord d'ocupació pública per al 2024. El Gobierno ha aprovat més de 40.000 places, 31.465 de les quals estan destinades a l'administració pública.

Però, més enllà dels números, què vol dir això realment per al mercat laboral i quines opcions tens si estàs pensant a unir-te a les files del sector públic?

Imatge de fons d'una persona a la taula de treball amb molts papers i una altra imatge d'un home en primer pla amb gest sorprès
El Gobierno ha aprovat una oferta rècord de feina pública | Ales Munt, Getty Images

L'administració pública s'emporta la major part

De les més de 40.000 places ofertes, 31.465 es destinen a l'administració pública. Aquestes places es distribueixen en diferents organismes i serveis, incloent-hi el Servei Estatal Públic d'Ocupació (SEPE), la Seguretat Social i la Direcció General de Trànsit.

És a dir, àrees clau que afecten directament la ciutadania. Però no tot és accés lliure: d'aquestes places, 20.840 estan obertes a qualsevol ciutadà que compleixi els requisits, mentre que 10.625 estan reservades per a promoció interna, permetent que els empleats públics actuals progressin a les seves carreres.

I les altres places?

La resta de l'oferta es reparteix entre la Guàrdia Civil (3.158 places), la Policia Nacional (2.857 places) i les Forces Armades (2.666 places). També hi ha un reforç significatiu en sectors estratègics com ara la justícia, amb 2.525 places, i la transformació digital, amb 1.804 places.

Aquests sectors són considerats crítics per a la modernització del país i la millora dels serveis públics.

Una persona utilitzant un ordinador portàtil i una imatge superposada d'una mà sostenint diversos bitllets d'euro
L'administració pública ofereix més de 30.000 vacants | Getty Images, 89Stocker

A més a més, més d'un 10% de les places s'han reservat per a persones amb discapacitat. Això inclou 3.147 places, 629 de les quals estan destinades a persones amb discapacitat intel·lectual.

És realment una oportunitat daurada?

A primera vista, aquesta oferta massiva sembla una excel·lent notícia per als que busquen estabilitat laboral al sector públic. Tot i això, no tots estan tan contents.

El sindicat de funcionaris CSIF critica que aquesta oferta no és suficient per cobrir el dèficit de personal i l'onada de jubilacions que s'acosten. Segons CSIF, en els pròxims vuit anys es jubilarà el 60% de la plantilla actual, cosa que podria portar a una crisi de personal si no es prenen mesures addicionals.

Una dona amb expressió de sorpresa sosté les ulleres davant d'una oficina plena de persones treballant en ordinadors.
Estar ben informat és el primer pas per aprofitar aquestes oportunitats al màxim | g-stockstudio de Getty Images, Deagreez

A més, encara que l'eliminació de la taxa de reposició a partir del 2025 promet alleujar algunes restriccions, els retards en els processos de selecció i l'acumulació de places sense cobrir des del 2019 continuen sent problemes greus. De fet, s'estima que hi ha prop de 50.000 places sense cobrir per una gestió ineficient.

Si estàs considerant presentar-te a una d'aquestes places, és fonamental estar ben informat i preparat. Investiga els requisits específics de cada convocatòria i planifica el teu estudi amb temps. A més, tingues en compte que la competència pot ser ferotge, especialment per a les places d'accés lliure.