Allau de multes en el primer dia d'una nova mesura contra el virus a tot Espanya

Preocupen les situacions escandaloses d'aglomeracions a la via pública que poden afavorir el contagi

Patrulla de la policia local del municipi de Castelldefels, a Catalunya
La policia ha començat a imposar sancions de fins a 100 euros a tot Espanya | Cedida

El ràpid empitjorament de la situació epidemiològica a Espanyapels rebrots, ha obligat a algunes comunitats a endurir les mesures de prevenció. Per tal de tallar els focus de contagi, s'ha decretat l'ús obligatori de mascareta en tot moment, fins i tot quan es pugui mantenir la distància de seguretat.

El fet és que la relaxació de moltes persones, pensant que les autoritats donarien uns dies de marge per adaptar-se a la nova norma, ha provocat una allau de multes. El primer dia d'entrada en vigor de la mesura, els agents de l'autoritat van ser implacables.

Ja són 12 regions que han aplicat la norma

Andalusia es va unir el passat dilluns a l'obligatorietat de portar mascareta i ja són 12 les regions que ho contemplen. Aragó, Astúries, Cantàbria i Navarra se sumen aquesta setmana a Catalunya, Balears, Extremadura, Galícia, La Rioja, Múrcia, Andalusia i el País Basc.

En contra del que es pensava, els agents de l'autoritat en aquestes regions no estan concedint uns dies de gràcia. Molts esperaven que fossin indulgents fins que el conjunt de la població tingués coneixement de la nova normal, però no ha estat així. En aquest sentit, recorden que al principi es feia pedagogia i es recordava que la mascareta era obligatòria.

Després que hagin passat diverses setmanes des que es va imposar la mascareta obligatòria arreu del país, la tornada a aquesta mesura ha comportat immediatament sancions en cas d'incompliment. Les multes han arribat el mateix dia de la seva entrada en vigor.

Els agents han rebut instruccions de disminuir les advertències i els requeriments, i augmentar el nombre de les denúncies a aquells que pretenguin al·legar desconeixement de la norma o es mostrin insolidaris amb el seu ús. Les autoritats entenen que la situació és crítica i que no hi ha marge per a l'adaptació a la nova mesura.

Fins a 100 euros

A més d'algunes situacions que podrien arribar a ser comprensibles, es té en compte si a la via pública es donen en ocasions situacions escandaloses d'aglomeracions que poden afavorir el contagi. La policia centrarà les sancions en el comportament d'aquests infractors sense cap protecció, especialment els caps de setmana.

En canvi, no es passa per alt que fins ara el concepte de no poder mantenir la distància de seguretat, que s'havia fixat com a criteri per l'ús obligatori de màscara, de vegades podria ser subjectiu.

No tothom respecta les mesures

Com que no tothom està respectant la distància de seguretat ni l'ús de mascareta, que molts porten al coll o per sota del nas, la majoria de les autonomies han fet un pas més i han començat a posar multes  de fins a 100 euros als infractors.

El repunt dels contagis, el confinament a Catalunya i la tornada a la fase 2 a Saragossa i Osca són altres motius per a la fixació de mesures més estrictes. L'ordre de Sanitat també contemplava sancions fins a 600 euros, però sempre després d'apel·lar a la funció pedagògica i com a últim recurs a la negativa del ciutadà.


Comentaris

envia el comentari