La Policia Nacional ha alertat de l'«enviament massiu de correus electrònics a personal sanitari» que conté «un virus molt perillós i maliciós» que pretén «trencar tot el sistema informàtic dels hospitals». Però els sanitaris no són els únics afectats perquè, en la roda de premsa diària del Comitè Tècnic de Gestió del Coronavirus, el Director Adjunt Operatiu (DAO) de la Policia Nacional, José Ángel González, ha advertit també d'altres correus que tenen com a finalitat «accedir al nostre sistema, infectar el nostre ordinador i tenir accés a totes les nostres claus i informació personal».
El director ha demanat a la població que vagi amb compte amb les «més de 200 notícies falses detectades amb l'única intenció de provocar por i pànic entre la població». N'ha destacat dos: un missatge de veu que aconsellava fer compres massives als supermercats; i un altre d'un motí en una presó espanyola amb un vídeo d'una presó italiana de la setmana passada.
Per a protegir-se d'aquestes amenaces informàtiques, els dirigents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han apel·lat a la prevenció com la millor eina. Si no se sap la procedència del missatge, millor no obrir-lo. I en el cas dels hospitals, han demanat als sanitaris que comuniquin qualsevol amenaça, perquè tot i que ells monotonitzen les xarxes, és vital informar de qualsevol actitud sospitosa.
El número dos de la Policia ha demanat als ciutadans que «desconfiïn d'aquestes notícies», ja que «la gent té molt temps, i hi ha molta gent que es dedica a distreure's però n'hi ha molta altra gent que es dedica a crear aquestes notícies falses».
¿Propósito de la semana? ¡NO DIFUNDIR BULOS!
Confía exclusivamente en la información recibida a través de fuentes oficiales DIRECTAS, no en alguien que dice que "tiene siempre información de toda esta historia" #Estevirusloparamosunidos#SomosTuPolicíapic.twitter.com/2Yem7wHRGz— Policía Nacional (@policia) March 23, 2020
Les actuacions policials
Per altra banda, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han detingut ja a 477 persones i efectuat 35.209 denúncies des que va entrar en vigor l'estat d'alarma el passat 15 de març.
Les denúncies per restriccions a la mobilitat han augmentat especialment aquest passat cap de setmana en haver-se intensificat els controls a les carreteres i sortides de les grans ciutats. Al respecte, la Guàrdia Civil ha controlat a 16.000 persones i 15.000 vehicles i, tot i que s'han vist embussos en algunes ciutats, el DAO de la Guàrdia Civil, Laurentino Ceña, ha destacat que la circulació s'ha reduït un 88% en les sortides en comparació a un cap de setmana normal, per tant, «la població compleix de forma majoritària les retencions de mobilitat imposades».
No obstant això, existeixen «comportaments cridaners» com va succeir a un bar d'Almeria, el qual els agents se'l van trobar tancat amb un grup de persones al seu interior consumint begudes alcohòliques. En aquest sentit, un dels presents va ser detingut per resistència a l'autoritat.
«No tindrem cap mirament, actuem amb el rigor que ens permeten les normes», ha advertit el cap de la Guàrdia Civil, que ja ha començat a traslladar malalts a la Comunitat de Madrid. En aquest sentit, han assegurat que els efectius de la Policia i de la Guàrdia Civil compten amb les mesures de protecció necessàries.
«No hi ha ningú que no disposi de les corresponents mesures de protecció. Una altra cosa és el seu ús», ha assenyalat el director adjunt operatiu de la Policia, que ha recalcat que existeix un «pla d'acció per veure com s'ha de fer servir el material i en quines circumstàncies».
Per part de la Guàrdia Civil, el seu número dos ha indicat que «totes les patrulles que estan al carrer tenen un 'kit' de protecció», i la seva utilització haurà d'atendre «a les circumstàncies de la intervenció».