Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Muntatge d´un policia nacional i l´app Whatsapp

La Policia Nacional avisa del missatge que podries rebre i has d'ignorar del tot

El cos de seguretat insta la població a actuar amb cautela abans de difondre res a les xarxes socials

Les xarxes socials s'han convertit en un element capital a les nostres vides gràcies als seus nombrosos avantatges, però també presenten alguns inconvenients. Les 'fake news' han adquirit una forta rellevància, i moltes persones es creuen coses que no són reals.

És possible que mai hagis compartit alguna notícia o publicació que t'ha cridat l'atenció. No obstant això, en aquests casos és recomanable contrastar la informació i anar amb molt de compte. I la Policia Nacional ha enviat un avís sobre això.

La Policia ho té clar: has d'ignorar aquest missatge

La por de patir una estafa s'ha incrementat amb el temps. Els criminals han diversificat les seves tècniques i utilitzen la tecnologia per continuar cometent actes delictius. En els darrers mesos s'han donat a conèixer nombrosos intents de frau amb l'objectiu de robar diners a les víctimes.

No obstant això, no tot el que llegim és cert. Per això, la Policia Nacional ha compartit en xarxes socials un missatge al qual no se li ha de fer cas. És un correu electrònic que alerta sobre assalts a domicilis.

Concretament, el text revela que hi ha persones que, amb l'excusa de lliurar una ordre judicial, enganyen les víctimes i accedeixen a casa seva. Segons explica, toquen a la porta o al timbre del porter electrònic d'una casa, i a qui contesta sempre li pregunten el mateix. "Vostè és 'nom i cognoms' amb DNI núm.*** i vota en aquest lloc?".

"Venim a lliurar una citació judicial", prossegueix el delinqüent. El missatge adverteix que, quan escoltis això, has de trucar ràpidament a la policia per comprovar si això és cert. "Cal difondre'l, segurament utilitzen els padrons electorals per conèixer els DNI", continua.

La Policia Nacional ha decidit posar una mica de calma davant d'aquesta situació. A la xarxa social X, juntament amb una foto del text adjuntada, etzipen el següent. "Per alarmant que sigui, abans de reenviar un missatge, acudeix sempre a fonts oficials", al costat del hashtag #NoPiques.

Muntatge d´un cotxe de Policia i una citació falsa
La Policia Nacional utilitza les xarxes socials per conscienciar els ciutadans | Policía Nacional

La precaució sempre és important

Això no resta rellevància a l'augment d'estafes per internet. Com dèiem al principi, hi ha noves pràctiques per cometre fraus. Normalment consisteixen a enviar SMS i correus electrònics suplantant la identitat d'organismes públics o privats.

Per això és fonamental actuar amb cautela i no proporcionar informació confidencial. Si et demanen les teves dades bancàries, bloqueja el missatge i denuncia'l a les autoritats.