L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) estima que els llibres escolars són un 1,6% més cars que els de l'any passat. Així mateix, les famílies espanyoles es gastaran una mitjana de 198 euros per cada fill en la tornada a l'escola d'enguany. Es tracta d'una pujada de preu moderada, segons l'OCU, ja que l'increment de l'any 2018 respecte del 2017 fou del 3,4%. Malgrat això, és superior al de l'Índex de Preus de Consum (IPC) del mateix període, que es va establir en el 0,4%.
Els preus varien segons els cursos o l'editorial
Ara bé, els preus varien segons la tipologia: «Els llibres amb preu fix (dels ensenyaments no obligatoris, com Batxillerat) han pujat un 1,9% comparat amb els de preu lliure (primària i secundària) que ha pujat un 1,4%. Aquesta pujada suposa, sobre la factura mitjana en llibres de text, un increment de tres euros que s'eleva a cinc euros per a alumnes de Batxillerat», explica l'OCU.
El preu també és diferent segons l'editorial. L'anàlisi de l'OCU determina que els llibres de l'editorial Cruïlla han augmentat un 3,8% el seu preu, mentre que Macmillan i SM l'han apujat un 3 i un 2,5% respectivament; convertint-se així en les tres editorials més cares enguany. D'altra banda, hi ha editorials que han abaixat els preus, com Cambridge (-4,2%) o Pearson (-0,5%).
Culpa compartida: editorials i botigues
L'OCU recorda, però, que les editorials no són les úniques «responsables dels preus», sinó que les botigues també poden modificar-los quan aquests no estan regulats». De fet, segons l'organització, Casa del Libro i El Corte Inglés són els establiments que més han apujat els preus d'ensenyança obligatòria, en un 2,2% i un 2,1% respectivament. Per la seva banda, tant Carrefour (1,2%) com Imosver (1,0%) són els que menys els han incrementat.
Cal recordar que l'any 2013 els llibres escolars costaven 209 euros i, per tant, existeix una tendència a la baixada de preus. L'OCU atorga el mèrit d'aquesta rebaixa als programes de préstec i la gratuïtat dels llibres.