El preu mitjà de la llum en el mercat majorista caurà aquest divendres per segon dia consecutiu. El descens serà de l’1% respecte d’aquest dijous, encara que el preu es mantindrà per sobre de la cota dels 92 euros per megawatt/hora (MWh).
En concret, el ‘pool’ elèctric, el mercat en què es fixa el preu de la llum, registrarà un preu mitjà de 92,67 euros. El cost s’allunya, així, dels 94,63 euros per MWh del passat dimecres, que va ser el preu més alt del mes de juny i el tercer més alt de la història.
En aquest sentit, el preu màxim de la llum per aquest divendres, de 100,2 euros, s’ha registrat entre les nou i les deu del matí. El preu mínim, en canvi, serà de 86 euros per MWh, i es marcarà entre les cinc i les sis de la tarda.
El preu de l’electricitat creix fins al punt que registra xifres històriques
Aquestes són dades de l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE), l’operador del mercat elèctric. Sigui com sigui, les dades d’aquest divendres refermen la tendència alcista del mercat majorista elèctric espanyol durant el mes de juny. En aquest mes s'ha instal·lat el preu per sobre dels 90 euros per MWh.
A més, aquest mes ha entrat en vigor la nova estructura de trams horaris. Amb tot, al llarg de l’any, s’han registrat quatre dels deu dies més cars en el ‘pool’ des de l’any 1998. El màxim històric se situa als 103,76 euros per MWh.
L’increment del preu de l’electricitat respon, principalment, a l’augment del preu del gas i dels drets del CO2. De fet, aquests dupliquen el seu valor respecte de l’any passat; superen els 51 euros per tona.
A banda, fonts del sector asseguren que l’increment sobtat dels preus també té a veure amb la baixada en l’aportació energètica de les renovables i les nuclears. Algunes d'elles es troben en manteniment. També hi afegeixen l’increment de la demanda per les altes temperatures.
Cal recordar i aprofundir en el fet que l’augment en el preu de l’electricitat coincideix amb l’entrada en vigor del nou esquema de períodes horaris. Així, els preus dels peatges i càrrecs són diferents entre els períodes horaris, tant per potència com per energia.
El preu de l’energia representa un quart de la factura
Del total de la factura, el preu de l’energia representa una quarta part, en concret, un 24% de mitjana. Entre un 50 i un 55% el concentren els peatges, és a dir, les xarxes de transport i comunicació. La resta, el 21%, li correspon als impostos.
El rebut, un 45% més car la primera quinzena de juny
Si ens referim un cop més al rebut de la llum, cal destacar les dades que publica Facua-Consumidors en Acció. L’associació explica que el rebut d’un usuari mitjà s’ha disparat un 45,4% la primera quinzena de juny.
L’associació dels consumidors sobre l’evolució de la tarifa regulada (PVPC) estima que el rebut de l’usuari mitjà sofriria una pujada interanual de 27,53 euros i se situaria en els 88,11 euros. Seria així si s'extrapola a un mes complet el preu aplicat durant la primera quinzena de juny.
Rebaixa temporal de la fiscalitat per abaratir la factura: possible reducció de l’IVA de la llum
Aquesta setmana, la vicepresidenta quarta per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, va anticipar que «probablement» el Govern rebaixarà de manera temporal la fiscalitat aplicada a l'electricitat. Se suspendria algun dels seus impostos, per rebaixar la factura, en línia amb el fet en altres ocasions.
Per la seva part, el ministre de Consum, Alberto Garzón, va assenyalar aquest mateix divendres que el Govern espanyol estudia una «possible, hipotètica» reducció. Es tractaria de la rebaixa del 21% al 10% de l’IVA en el preu de la llum.
Tot i això, la ministra d’Hisenda, María Jesus Montero, va demanar, poc després, no «especular» sobre la fiscalitat de la factura elèctrica. De fet, va assegurar que és el seu ministeri aquell que s’ha d’encarregar de decidir quina proposa es posa sobre la taula.