IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La 1a Cimera Climàtica Catalana acaba amb una voluntat d’acció ràpida i nombrosos compromisos

Les entitats de la cimera s’han compromès a treballar cap a una neutralitat de carboni el 2050, inversions per a reduir les emissions, transició energètica i apostar per les renovables.

La primera Cimera Catalana d'Acció Climàtica, celebrada aquest divendres al Teatre Nacional de Catalunya (TNC), ha conclòs amb la voluntat de la Generalitat d’una «acció ràpida», i la presentació d'una sèrie de compromisos generals i sectorials perquè empreses, entitats socioeconòmiques, col·legis professionals, administracions i altres actors les adoptin voluntàriament.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tancat l'acte advocant perquè Catalunya lideri l'acció per a lluitar contra el canvi climàtic, i ha advertit que la naturalesa està enviant «un SOS» de la seva situació. Ha afirmat que «la naturalesa ens envia un SOS. Hem de posar esforç, creativitat i talent perquè aquesta acció climàtica sigui una realitat».

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, per part seva, ha assegurat que fa falta «una acció ràpida», afirmant que tindrà un major cost no actuar que no pas fer-ho i ha explicat que continuaran contactant amb entitats amb les quals encara no s'han pogut reunir.

La no presència en aquesta cimera d’entitats ambientals ha provocat que la Xarxa d'Entitats Ambientals, en la qual s'inclou ‘Fridays for Future’, hagi protestat a l'exterior per a retreure que hagin volgut «silenciar» la seva veu malgrat ser organitzacions que han posat el canvi climàtic en l'agenda política.

Compromisos

La Generalitat ha presentat una sèrie de compromisos generals i sectorials, després d'una dotzena de reunions prèvies amb diferents sectors, de caràcter voluntari, entre els quals figuren que les empreses s'adhereixin a la neutralitat de carboni el 2050, calculin anualment les seves emissions, publiquin les seves inversions per a reduir les emissions, impulsin la transició energètica de la seva activitat i apostin per les renovables.

Uns altres dels compromisos és la reducció de l'impacte climàtic que genera la mobilitat, incloent-hi també plans de benefici del transport públic i del teletreball, i l'aposta per l'economia circular.

Les empreses, entitats i col·legis professionals es podran adherir via telemàtica en una web habilitada per la Conselleria de Territori i Sostenibilitat a aquells compromisos que considerin, i s'activaran tres comissions de seguiment, amb presidències independents, que avaluaran el grau de compliment.


Comentaris

envia el comentari