Furgó de la Policia Nacional a Badalona

Joan, el 'Monstre de la Gralla' que va atemorir nens durant 20 anys al Vallès

L’home era un veí conegut i estimat a diferents municipis del Vallès i ningú sospitava d’ell

El cas del professor de gralla investigat per agressió sexual i abusos sexuals ha deixat sorpresos als veïns de diversos pobles del Vallès Occidental. L’acusat és un estimat i respectat veí entre els ciutadans d’Ullastrell i de Sabadell.  Però, qui és realment aquest presumpte violador?.

La primera víctima tenia 15 anys

Joan B. era professor de gralla a Barberà del Vallès (Barcelona). Precisament va ser allà on va cometre la primera agressió sexual a una menor. La víctima era una nena que en aquell moment tenia 15 anys, i que assegura que va ser violada fins a tres cops per aquest home mentre feien classes de gralla. Era a principis dels 2000 i ell tenia poc més de 30 anys.

Ella no va denunciar en el seu moment, però va tornar a veure al professor exercint com a tal a la colla d’Ullastrell i en constant contacte amb menors d’edat. Així, no va dubtar en denunciar perquè no tornés a succeir el mateix amb altres menors.

Aquella no va ser l’última víctima. La majoria d’elles es concentren a Ullastrell, on l’acusat va violar presumptament sis nenes menors d’edat. A més, entre les víctimes també es troba, com a mínim, un nen. Ara, segons algunes fonts, l'acusat viu amagat a Sabadell  després de ser detingut pels Mossos i posat en llibertat amb càrrecs. Per la seva part, l'advocada Marta Llobet, encarregada de portar l'acusació de l'ajuntament i la víctima més greu, ha obert un compte de correu electrònic perquè li arribin directament els casos de noves víctimes i poder tenir més proves contra el presumpte violador: afectats.gralles@gmail.com.

L’acusat nega els fets

Joan B s’ha declarat innocent, assegurant que  coneixia les víctimes de les seves classes de gralla i mai ha fet res amb elles fora de la llei. El seu advocat ha afirmat que no creu que el seu client hagi tingut relacions amb cap víctima ni els va fer comentaris inapropiats o tocaments lascius.

Assegura, també, que  totes les denúncies són falses i es defensa argumentant que sempre es trobava davant de persones adultes quan interactuava amb els grups, i que no podria haver tingut cap actitud sexual cap a les presumptes víctimes. Tot i això,  no ha pogut justificar per què li han arribat tantes denúncies de persones diferents.

Va ser detingut i posat en llibertat

El passat 13 de març, el jutjat d’instrucció número 2 de Terrassa va obrir diligències per dotze víctimes, una d'agressió sexual i onze per abusos, comesos entre el 1999 i el 2015 a onze noies menors i un nen, que van des de tocaments a enviament de fotografies amb contingut sexual.

De fet, l'agressió sexual va tenir origen a Barberà del Vallès, quan l'home era el professor de gralla de la colla de geganters d'aquesta localitat. Per això, i prèvia consulta a la fiscalia, el jutjat va remetre la causa als jutjats de Sabadell. El jutjat d'instrucció número 5 d'aquesta segona ciutat va rebre tota la causa però va contestar que només acceptava la denúncia del cas de Barberà, l'única denunciada en l'àmbit d'aquest partit judicial.

Per això, va retornar tota la causa —excepte aquesta denúncia— al jutjat de Terrassa que, alhora, va elevar a mitjans d'octubre una qüestió de competència a l'Audiència de Barcelona. Ara l'Audiència haurà de decidir si els jutjats de Terrassa o Sabadell es queden la causa sencera, o cadascú es queda només la seva part.

Tant el jutjat de Terrassa com el de Sabadell han anat instruint els seus procediments i han anat prenent declaració a les víctimes perjudicades de cadascuna de les causes.  Per tant, cap dels dos procediments han quedat paralitzats en cap moment mentre s'està a l'espera de la resposta de l'Audiència de Barcelona. En aquest temps, cap de les parts personades (fiscalia, les acusacions particulars o l'acusació popular de l'Ajuntament d'Ullastrell) han sol·licitat la modificació de la situació personal de l'investigat.

També et pot interessar...