El govern espanyol proposa un nou canvi d’horaris en el consum elèctric

La ministra Belarra ha defensat que cal una companyia elèctrica pública que els faci competència amb preus baixos

L'1 de juny s'estrenava a Espanya una nova factura de la llum. El consum elèctric ha passat a comptar-se en funció de tres períodes: un de més car, un de preu mitjà i un de més econòmic. Els horaris marcats han aixecat polseguera entre els consumidors.

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, planteja que el govern espanyol proposi canvis en l'horari. En concret, en l'horari vall —el d'un preu més econòmic— a la nit. Ara mateix, l'horari és de dilluns a divendres des de les 00.00 hores fins a les 8 del matí i cada hora durant el cap de setmana i els festius.

Un canvi per abaratir la factura de la llum

La proposta que ha plantejat la ministra de Podem s'ha de portar a la Comissió Nacional de Mercats i la Competència (CNMC). El suggeriment, que també fa l'associació de consumidors Facua, és avançarà les 22 hores l'horari vall de consum elèctric de dilluns a divendres. 

D'aquesta manera s'avançaria dues hores l'inici de les hores vall i passaria a durar 10 hores en dies laborables. A Twitter, Belarra ha subratllat que l'executiu «ha d'estar escoltant a la ciutadania i ser empàtic amb les famílies a qui els costa pagar la llum». «Pensem que seria una bona idea avançar l'hora vall [...] i ho sol·licitarem a la CNMC», ha afegit.

L'horari més econòmic de la factura és «impossible» per a molts consumidors. Facua ha alertat d'aquest incident en el consum d'energia, a més d'assegurar que el rebut de la llum s'ha disparat un 42% des de l'entrada en vigor de la nova factura.

Belarra ha dit als micròfons de Rac 1 que la mesura és un «petit pedaç, però que cal «escoltar a la ciutadania». Per fer-ho possible, però, s'ha d'aconseguir «l'acord suficient» dins l'executiu. A més, la CNMC els ha de donar «llum verda». Aconseguint-ho, el canvi en l'horari vall seria «possible» ben aviat. 

Una competència pública a les elèctriques

La ministra de Drets Socials ha estat contundent per acabar amb l'oligopoli que hi ha a les elèctriques. Belarra ha defensat que cal una companyia elèctrica pública que els faci competència amb preus baixos. 

La de Podem alerta que, sense aquesta mesura, no es podrà abaixar el preu de l'electricitat. Per acabar, ha opinat que cal investigar les companyies per l'elevat preu de la llum i ha argumentat que tenen un «historial de manipulacions».
 


Comentaris

envia el comentari