Una dona prenent un cafè asseguda en la terrassa d'un bar

Protecció Civil avisa: «La situació de Nadal dependrà del que fem en aquest pont»

La mobilitat per festes estarà condicionada pels dieferents trams del pla

El subdirector de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha descartat que la fase 2 duri menys de 15 dies en cas que no s'hi pogués passar el pròxim dilluns. En una entrevista a Catalunya Informació, Delgado ha defensat que «des d'un punt de vista tècnic els passos s'han de fer cada 14 dies», ja que aquest és el període de referència per avaluar l'impacte de les mesures en l'evolució dels contagis de coronavirus. «Si ho fem abans, avancem sobre situacions de menys fonament tècnic», ha afegit.

Delgado també ha recordat que si els indicadors marcats en el pla de reobertura no es compleixen, no es podrà passar de tram. Salut ha confirmat aquest dimecres que la mobilitat al Nadal estarà condicionada pels diferents trams del pla de desescalada. 

De cara a la Puríssima, Delgado ha demanat fugir de la idea que «arriba un pont» i més davant de l'evolució «desfavorable» d'alguns indicadors en els darrers dies, una evolució que els preocupa, ha reconegut. 

El sotsdirector de Protecció Civil ha afirmat que és un «no-pont» i ha apel·lat a la responsabilitat de limitar les interaccions socials i estar-se amb el grup bombolla. «La situació del Nadal dependrà del que fem en aquest pont», ha afirmat. També de cara a les festes de Nadal, Delgado ha demanat extremar les mesures sobretot set dies abans de fer trobades amb persones vulnerables, com gent gran o amb patologies prèvies.

Catalunya no hauria de canviar de tram

Antoni Trilla, cap d'epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha explicat que malgrat que la situació és millor respecte fa tres setmanes, amb la velocitat de transmissió actual seria millor que Catalunya no canviés de tram el pròxim dilluns.

Aquest dimecres s'ha notificat que l'Rt és de 0,89 motiu pel qual caldrà estar molt atents a aquesta dada, ja que si en els pròxims dies passa de 0,9, «el més lògic és que no passem al Tram 2», ha assenyalat Trilla. De fet, s'espera que a finals d'aquesta setmana es puguin començar a veure els efectes de l'obertura de l'hostaleria i restriccions del primer tram de la desescalada, ja que hauran passat gairebé els 15 dies des que aquesta va començar.

Les mesures que s'aplicaran a les festes de Nadal a Catalunya

Tot i l'augment de l'Rt, el Govern ha anunciat aquest dimecres el pla per a les festes de Nadal. D'aquesta manera, ha detallat quines seran les mesures que s'aplicaran a Catalunya durant aquestes dates tan assenyalades. Unes normes, que s'aplicaran només a sis dies: 24, 25 i 31 de desembre i 1,5 i 6 de gener.

Així doncs, el 24 i 31 de desembre el toc de queda s'allargarà fins a la 1.30 de la matinada mentre que durant la nit de Reis, 5 de gener, el toc de queda serà a les 23.00 hores. D'altra banda, les reunions familiars hauran de ser d'un màxim de 10 persones i aquestes hauran de pertànyer al nucli familiar.