Unitat de Cures Intensives de l'Hospital de Bellvitge

Empitjora un brot de Covid-19 detectat a Catalunya aquesta mateixa setmana

El centre va detectar-lo la setmana passada en el marc dels cribratges periòdics

Augmenta el brot de coronavirus al Centre Palamós Gent Gran, que ja afecta un total de 63 persones, 43 pacients i 20 professionals del centre. Els casos de Covid-19 es van detectar durant els cribratges periòdics que es fan al centre, gestionat pels Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE).

La setmana passada diversos professionals van donar positiu per Covid-19. Arran d'això, es van fer proves a tots els residents i usuaris, i es van detectar 32 positius més (que estan inclosos a la nova actualització de dades). D'aquests, 17 són pacients de llarga estada, i els altres es reparteixen entre residents (6) i pacients de mitja estada polivalent (9). 

Des del SSIBE asseguren que la majoria dels afectats són asimptomàtics o tenen simptomatologia lleu, i que els casos més greus ho són per patologies prèvies.

El centre pren mesures davant el brot

Per fer front a la situació, el centre va adoptar diverses mesures, entre elles el cribratge a tots els pacients ingressats, en el qual es va detectar els 32 casos nous. Es van traslladar els pacients positius a la tercera planta i quatre pacients fràgils sense coronavirus a l'hospital de Palamós. A més, s'han suspès les consultes externes, s'ha tancat temporalment el centre de dia i s'han anul·lat les visites als residents. També es repetirà el cribratge als pacients al cap d'una setmana.

Què passa amb els avis que viuen en residències per Nadal?

Catalunya continua lluitant contra brots com aquest de la residència de Palamós o el que es viu a l'Hospital de Campdevànol amb 45 positius i 3 morts, entre d'altres, mentre les festes de Nadal s'apropen.

Precisament aquest dimecres el PROCICAT ha aprovat el pla de restriccions per aquest Nadal a Catalunya, que limita les reunions familiars a 10 comensals, inclosos els nens i nenes. El pla contempla també el cas dels avis i àvies que viuen en residències de gent gran, tenint en compte que en dates assenyalades com Nadal, molts tornaven a casa per celebrar-ho en família.

Així doncs, en relació amb aquestes trobades amb les persones que viuen en residències geriàtriques, els usuaris dels centres podran sortir el 24, 25, 26 i 31 de desembre, coincidint amb els dies concrets de celebracions, així com el 5 i 6 de gener, per poder celebrar els Reis a casa. Els usuaris podran sortir també en cap de setmana i, de fet, es permetran sortides més llargues als residents, de fins a tres setmanes.

Altres famílies opten per visitar els avis a la mateixa residència. En aquests casos,  les persones que vulguin anar a veure un usuari o usuària d'un centre podran fer-ho, sempre que no es compliqui la situació sanitària a Catalunya d'aquí a Nadal.

Els visitants, així com les persones que hagin de recollir un avi o àvia en una residència, hauran d'anar amb compte, sobretot uns set dies abans de la trobada, evitant qualsevol relació social amb persones que no formin part de la 'bombolla' de convivència, evitant així contagiar-se i poder contagiar els residents o treballadors del centre.