Aquest dimecres, 26 de febrer, es constituirà l'esperada taula de diàleg entre el govern espanyol i el català. Dels avenços que s'hi puguin produir —més enllà de la reunió d'aquest dimecres— en dependrà en gran mesura l'estabilitat de l'executiu de Pedro Sánchez en coalició amb Podem, bàsicament perquè ERC, la formació abanderada d'aquesta taula de diàleg i que també hi serà present, és clau per a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat...
En joc els pressupostos amb ERC
... i els Pressupostos Generals de l'Estat són condició 'sine qua non' per al futur del govern espanyol. Constituïda la mesa de diàleg aquest dimecres, doncs, s'obrirà el meló dels pressupostos que, en primer terme, han de llimar els dos socis de govern, PSOE i Podem. L'entesa serà ràpida perquè es treballarà sobre el projecte fracassat del pressupost 2019, que les dues formacions ja havien pactat, però que no va assolir majoria parlamentària i va dur Espanya a eleccions generals el mes d'abril.
Així doncs, en aquella línia, s'espera un projecte de pressupost que augmenti de manera considerable la despesa pública, amb la majoria d'aquest capítol destinat a pensions, transferències a les comunitats autònomes, deute i prestacions d'atur. Un cop acordat el projecte entre socis de govern, s'haurà de traslladar a ERC i fer les concessions necessàries per comptar, almenys, amb la seva abstenció.
Seduir el PNB i els partits regionalistes
El darrer pas serà la seducció a les petites forces que van donar suport a la investidura de Sánchez: Més País, Terol Existeix, Compromís, Nova Canàries i el BNG, a més de Bildu, que es va abstenir. Un altre dels partits més destacats que va donar suport a Sánchez és el PNB. També hi haurà negociacions àrdues amb els nacionalistes bascos per tirar endavant el pressupost.
I ha estat precisament Aitor Esteban qui ha demanat al govern estatal aprovar els comptes abans de les vacances d'estiu. El portaveu del PNB al Congrés ha exigit al govern que se n'iniciï la tramitació al març per poder aprovar-los abans del 30 de juny. «Anar més enllà no tindria cap mena de sentit», ha dit Esteban a RNE. Als comptes els queden diverses traves per superar i el marge de temps, si es volen aprovar abans de l'estiu, no és gaire folgat.