Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna

Què passa si et contagies entre la primera i la segona dosi de la vacuna

Un infermer dels Estats Units ha donat positiu després d'administrar-se la primera vacuna

Imatge d'arxiu d'una injecció d'una vacuna
La vacuna de Pfizer contra la Covid-19 ja ha començat a administrar-se | Bernd Wüstneck / Dpa-Zentralbild

 

Les primeres vacunes de la farmacèutica Pfizer ja s'han començat a administrar a diversos punts d'Espanya i també en altres països europeus i, per tant, es comença a veure la llum al final del túnel. Els ancians residents en geriàtrics, així com el personal que els atén, han estat els primers a rebre la primera dosi de la vacuna. S'espera que al març aquesta vacuna ja hagi arribat a 2 milions de persones.

 

La vacuna de Pfizer, per a majors de setze anys, consisteix en l'administració de dues dosis amb vint-i-un dies de diferència. Cal fer èmfasi en el fet que és un nou tipus de vacuna no usada abans, ja que inclou la tecnologia d'ARN missatger, encarregada d'ensenyar a les nostres cèl·lules a produir la proteïna Spike.

 

La proteïna Spike desencadena una resposta immunitària dins del nostre organisme amb la producció d'anticossos. Es troba a la superfície del virus Sars-COV-2 i és necessària perquè el virus pot entrar a les cèl·lules del cos i replicar-se. Per tant, si posteriorment en algun moment la persona entra en contacte amb el virus, les seves cèl·lules seran capaços de reconèixer la proteïna i activar les defenses necessàries.

 

Contagiar-se entre les dues dosis

Un infermer de 45 anys dona positiu en Covid-19  sis dies després d'haver rebut la primera dosi de la vacuna Pfizer a San Diego, als Estats Units. Arran d'aquest fet, moltes persones tenen dubtes. 

 

Perquè la vacuna tingui la seva màxima eficàcia s'ha d'esperar a tenir la segona dosi posada, encara que els experts asseguren que entre 10 i 14 dies després de rebre la primera dosi ja hi ha una resposta òptima. «Fins i tot després d'aquests 10 a 14 dies, els pacients encara necessiten una segona dosi de vacuna per tenir la protecció completa. Creiem que aquesta primera dosi protegeix un 50%, i es necessita aquesta segona dosi per arribar al 95% », ha explicat Christian Ramers, especialista en malalties infeccioses del Family Health Centers de San Diego.

 

Però, què passa si ens contagiem entre la primera i segona dosi de la vacuna? Segons destaca la guia elaborada pel Govern Central, no es considera necessari reiniciar la pauta, sinó que es recomana administrar la segona dosi una vegada acabat el període d'aïllament.

 

Fins quan dura la immunitat?

De moment, es desconeix quant temps dura la immunitat que ofereix la vacuna de Pfizer. Aquesta és una de les grans qüestions sense resoldre, ja que no existeix informació fiable sobre aquest tema.

 

«No ho sabem perquè en aquest moment tampoc sabem quant dura la immunitat de la infecció natural, però s'està veient que amb prou feines no ha passat un any des dels inicis de la pandèmia i hi ha persones que estan tenint reinfeccions», afirmava recentment a CNN la Dra. Flor Muñoz, especialista en vacunes al Texas Children's Hospital als EUA.

 

«Potser no és tan comú tenir reinfeccions, però definitivament pot succeir» comentava Muñoz. De moment, se seguiran fent estudis en les persones que ja han rebut lavacunaper veure si pateixen una nova infecció.

 
Informa't més sobre el coronavirus