L'exconseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència Raül Romeva, condemnat a 12 anys de presó per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre de 2017, ha reclamat al PSOE que afronti «la carpeta catalana» i l'ha advertit que «no fer-ho només comportarà més inestabilitat a l'Estat». En una entrevista amb 'Regió 7', s'ha referit a les negociacions per a la investidura del pròxim president espanyol i ha conclòs que «el problema que existeix entre Catalunya i Espanya és de reconeixement». Per això, ha recomanat que la negociació dels socialistes amb ERC serveixi per «diagnosticar les causes dels problemes per continuar el tractament dels símptomes i les conseqüències, com la repressió de l'Estat».
L'exconseller també ha apostat perquè ERC, JxCat i la CUP «es coordinin en les seves accions al Congrés». «En aquesta causa ens necessitem els uns als altres, hem d'assumir-ho», ha afegit, i ha demanat «abandonar confrontacions essencialistes per guanyar l'adhesió del conjunt de la ciutadania a la construcció d'un projecte lliure, de caràcter democràtic, multitudinari i popular», en referència al moviment independentista.
Seguir fent política des de presó
Ara bé, ha instat els partits sobiranistes a «menar el descontentament i malestar» que ha provocat la sentència del Tribunal Suprem sobre l'1-O. «El malestar i la indignació davant la situació són intensos, profunds i creixents, però cal vehicular-los a un objectiu i transformar-los en una altra cosa més enllà de la protesta o el rebuig», ha avisat. És per això que ha proposat «interioritzar els aprenentatges dels darrers anys» i «renovar idees i raons». «Si no ho fem, correm el risc que l'independentisme deixi de ser un projecte atractiu per si mateix», ha conclòs.
Sobre la situació interna d'ERC, que continuen liderant Oriol Junqueras –empresonat– com a president i Marta Rovira –a Suïssa– com a secretària general, Romeva ha reivindicat «fer política des de la presó i des de l'exili». «No podem renunciar a aquestes eines, som presos polítics», ha afirmat, a la vegada que ha plantejat que «ningú qüestionaria que la presó inhabilitava Nelson Mandela per fer política o per liderar-la». A més, ha recordat que Junqueras i Rovira van rebre «el suport unànime de la seva militància» per continuar dirigint el partit.