Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de fons d'un agent de la Policia Nacional amb una altra persona amb un mòbil a la mà i el logotip de WhatsApp

Si has rebut aquest missatge per WhatsApp, posa't en alerta: l'estafa ja ha començat

Els hackers enganyen els usuaris de les plataformes amb falses ofertes de feina fent servir WhatsApp i TikTok

En els darrers mesos, ha crescut una perillosa estafa que fa servir WhatsApp i TikTok com a canals principals. Els cibercriminals contacten les víctimes amb ofertes de feina falsificades que prometen guanyar grans quantitats de diners amb un esforç mínim.

L'estafa de les trucades i missatges a WhatsApp

Els estafadors han perfeccionat la seva tècnica i inclouen ara una trucada telefònica automatitzada com a part inicial de l'engany. En aquesta trucada, un missatge gravat informa la víctima sobre una oferta de feina increïblement atractiva a la xarxa social TikTok. I promet guanys substancials per tasques senzilles.

Imatge de fons d'unes mans amb un mòbil, dins de l'aplicació de WhatsApp i una altra imatge d'un símbol de l'aplicació WhatsApp en un telèfon, al costat d'una emoticona d'una campana amb una 1 en un cercle vermell
Tot comença amb una trucada | PixaBay, Diego Cervo

Després, en lloc de continuar la conversa en aquesta trucada, s'insta la víctima a contactar amb ells a través de WhatsApp. El més preocupant és que els delinqüents suplanten el número de telèfon legítim d'una empresa per semblar fiables, cosa que dificulta que els usuaris notin alguna cosa estranya.

Quan la víctima contacta els estafadors per WhatsApp, aquests descriuen una feina que suposadament consisteix a donar “likes” a vídeos i enviar captures de pantalla com a prova de l'activitat. A canvi, es promet un salari entre 50 i 400 euros al dia.

Un detall inquietant en aquesta estafa és l'ús de números de telèfon legítims. Com el d'una empresa d'oli d'oliva a Jaén, cosa que augmenta la credibilitat dels cibercriminals. Aquest mètode de suplantació fa que els usuaris no sospitin a l'inici de la comunicació, confiant que l'oferta prové d'una font oficial.

Un mòbil amb la pantalla a WhatsApp i al cercle, bitllets d'euro
És un enregistrament per donar credibilitat i quedar-se amb els teus diners | Bondarillia, WICHAYADA SUWANNACHUN

El ganxo dels sous irreals

Una de les claus per detectar aquesta estafa és la falsedat dels sous promesos. Els delinqüents fan creure les seves víctimes que guanyar tants diners per tasques simples és una oportunitat única. Intenten convèncer-les que com més participin, més diners podrien guanyar.

L'esquema avança fins que, per accedir al suposat pagament, s'exigeix a la víctima que enviï diners addicionals per augmentar el nivell d'afiliat. En aquest punt, els ciberdelinqüents aconsegueixen el seu objectiu: obtenir diners de la víctima sense que aquesta rebi res a canvi.

Com protegir-vos d'aquesta estafa

És important estar alerta davant d'ofertes de feina que sonen massa bones per ser veritat. A més, desconfiar sempre de les comunicacions que provenen de canals no verificats com WhatsApp. I verificar directament amb les empreses si aquestes ofertes són legítimes.

Muntatge d'un Policia Nacional i el logotip de TikTok
Els ciberdelinqüents ofereixen molts diners per poca feina | TikTok, Europa Press

Mantenir la precaució i l'educació en temes de ciberseguretat és la millor eina per evitar caure en aquests paranys que, malauradament, continuen augmentant.