Les platges de Catalunya han esdevingut un espai idoni per a la nidificació de la tortuga careta des de fa anys. Aquest 2021 s'ha batut un nou rècord, amb cinc nius registrats a Calafell, Tarragona, Arenys de Mar i a la platja del Serrallo, dins el Parc Natural del Delta de l'Ebre. En aquesta darrera ubicació, i al cap d'uns dies, la mateixa tortuga molt probablement va fer una segona posta en un altre niu.
L'any passat es van descobrir dos nius a la platja de la Pineda, que els voluntaris, el GEPEC-EdC i la Fundació CRAM van custodiar. No era el primer niu que les babaues ponien a Catalunya. Així, el país s'estableix com un punt calent en el procés d'expansió de les zones de cria de l'espècie, un fenomen que està creixent de forma molt significativa a la Mediterrània occidental i que sembla lligat al canvi climàtic i el sobreescalfament de les zones tradicionals de reproducció.
A la platja de Calafell ja hi han nascut aquesta setmana 45 exemplars de tortuga careta, tal com ha informat BaixPenedèsDiari. A Tarragona la posta ha estat de 99 ous, mentre que al niu d'Arenys de Mar se n'han comptabilitzat 142 i als del Delta de l’Ebre, 81 i 75 a cada un. En tots els casos, una part de la posta s'ha traslladat a les incubadores del Centre de Recuperació d'Animals Marins (CRAM) i del Zoo de Barcelona per a la seva incubació.
Tots aquests nius es troben monitoritzats i hi ha instal·lats sensors de temperatura, que permeten predir la data d'eclosió. En tots els casos també hi ha un dispositiu de voluntaris que en fan la custòdia i s'espera que les eclosions pendents es produeixin a partir de finals d'agost o principis de setembre, sempre en funció de com evolucionin les temperatures.
Al Delta de l'Ebre hi ha dos nius de la mateixa tortuga
El passat 8 de juliol es va detectar un primer rastre d'entrada i sortida d'una tortuga de la platja del Serrallo, al municipi de Sant Jaume d'Enveja, dins del Parc Natural del Delta de l’Ebre. Tot i que la femella no va acabar d'excavar el niu, l'endemà molt probablement la mateixa femella va tornar a sortir, va construir el niu i va realitzar una posta de 81 ous.
Catorze dies després es van detectar vuit nous rastres i, després d'un examen detallat, es va trobar un segon niu, en aquest cas integrat per 75 ous i un ou doble —dos ous fusionats. Ambdós nius pertanyen probablement al mateix exemplar. En aquests moments el recinte que conté els nius està sent vigilat per part de les associacions que integren la Taula de voluntariat del Delta de l'Ebre, així com un monitoratge en continu de les temperatures en cada niu.
La tortuga careta, una espècie catalogada com a vulnerable
La tortuga careta és una tortuga marina distribuïda pel Mediterrani, i sobretot, pels mars i oceans tropicals i subtropicals. Tot i això, es troba amenaçada i està catalogada com a vulnerable a causa del declivi de les seves poblacions. Els adults poden arribar a assolir una longitud de la closca d'uns 120 centímetres i un pes de fins a 200 quilos.
Si bé passen la major part de la vida en el medi marí, les femelles, un cop assoleixen la maduresa sexual, entre els 15 i els 30 anys, s'internen en algunes platges per construir el niu, que resta enterrat a la sorra a una profunditat d'entre 35 i 50 centímetres. Les femelles porten a terme migracions reproductores cada dos o tres anys i poden fer de tres a sis postes durant cada any reproductiu.
Els nius, que romanen enterrats solen contenir entre 70 i 120 ous d'uns 35 o 40 mil·límetres de diàmetre. La incubació, totalment depenent de les condicions tèrmiques de la platja, es perllonga uns 50-80 dies. Els nounats es dirigeixen directament a mar obert.
Les tortugues marines són encara més vulnerables durant la seva fase reproductora terrestre, i el seu període de posta i d'incubació coincideix amb una àmplia i intensa utilització humana de les platges. La temporada de cria de la tortuga careta s'allarga des de principis de juny, quan es localitzen les mares fent les postes, fins a finals d'octubre, quan acabarien d’emergir les últimes cries dels nius més tardans, de mitjans o finals d'agost.
Per això, no es descarta que encara es puguin localitzar més nius les properes setmanes, tant de mares que encara puguin fer una última posta, com possibles nius no detectats. En aquest cas, es podrien trobar petites cries a la sorra de la platja, durant la nit o a primeres hores el matí.
Per això, la Generalitat insisteix que cal minimitzar els impactes de l’ésser humà en aquest procés i demana a la ciutadania que en cas de trobar-se una tortuga marina o petites tortugues a la platja es truqui immediatament al 112 per informar de la situació i es deixi que circulin lliurement sense interposar-se al seu pas. En cas de trobar rastres de tortuga, cal avisar igualment al 112 i evitar el trepig de les marques que ha deixat a l'arena.