Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge del termòmetre d'una farmàcia que marca 43 graus.

Empitjoren els mapes d'alertes de calor pel cap de setmana a Catalunya

Davant les prediccions del cap de setmana i la intensitat de l'onada de calor, que farà assolir temperatures de 43 graus, el Servei Meteorològic de Catalunya ha activat el nivell 6, el màxim, de situació meteorològica de perill

L'onada de calor  d'aquests dies d'agost, una de les més agosarades dels darrers anys, que es preveu que s'allargui fins al diumenge, s'intensificarà  a partir d'aquest divendres i al llarg del cap de setmana. Les temperatures, si bé aquest matí han estat significativament més suaus que fa vint-i-quatre hores, ascendiran  una mica més que ahir. Els valors extrems, que poden superar puntualment els 43 graus, tal com s'havia previst, es registraran a l’interior del país, especialment a la Catalunya Central, valls del Prepirineu, punts del prelitoral i Ponent. 

Les temperatures, en un ascens progressiu que tocarà sostre aquest cap de setmana

S'arriba al divendres després d'una jornada, la del dijous, en què va començar amb força l'onada. El matí va començar amb intensitat, fins al punt que tan sols a les sis ja es fregaven els 30 graus. A partir de les hores de més insolació, la tònica va ser de mínimes de 35 graus i de més a la depressió Central, i es van arribar a valors de 42,8 graus a Artés, al Bages, i de 42,5 a Gurb, a Osona.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha explicat que, en termes generals, els valors de temperatura van pujar  més de tres graus respecte del dimecres, i la tendència s'allargarà el cap de setmana.

De fet, la temperatura mínima  d'aquest dijous, que no ha baixat dels 20 graus excepte en punt del Pirineu, ha estat la més alta de la sèrie enregistrada de més de deu anys de dades en diversos punts de les zones on més està afectant la calor. En paral·lel, Alcanar i Canaletes han arribat als 36 i 38,7 graus respectivament, rècords històrics registrats per les estacions meteorològiques.

Por pels incendis: aquest dijous se n'han declarat 35

Aquest divendres, de fet, les temperatures mínimes no baixaran dels 25 en alguns punts. La calor tocarà sostre  el cap de setmana, amb la probabilitat que es produeixin tronades  locals al Pirineu, i sobretot, amb la possibilitat que, tal com ahir, es reprodueixin incendis forestals. De fet, enguany el risc d'incendi és el més alt dels últims divuit anys, i es tem, precisament, la simultaneïtat de focs.

Aquest dijous se'n van declarar un total de 35, el més gran dels quals ha estat ja controlat, a la Pobla de Massaluca, a la Terra Alta. El foc ha cremat 70,6 hectàrees de vegetació forestal dins l'espai natural protegit dels Tossals d'Almatret i Riba-roja d'Ebre, a la vora del riu Matarranya i davant Faió, a l'Aragó. L'incendi va arribar a tenir un potencial superior al que va cremar fa unes setmanes a Santa Coloma de Queralt, però l'actuació dels Bombers va ser capaç de frenar-lo. 

Aquest divendres, temperatures de fins a 42 graus

La predicció per les pròximes hores és que l'ambient calorós experimenti encara una lleugera pujada. De fet, si bé ahir els mapes del perill per la situació meteorològica encara deixaven en situació de perill inexistent les Terres de l'Ebre, aquest divendres ja estan en perill alt.

Aquest divendres a la tarda els valors es mouran entre els 37 i els 42 graus a la depressió Central, a les valls del Prepirineu, i a l'interior de les Terres de l'Ebre. A la resta del territori s'assolirà, com a molt, els 37 graus, mentre que a la façana litoral seran encara més baixes. No s'esperen precipitacions. A diferència de demà dissabte, que sí que se n'esperen: podran arribar alguns ruixats a la tarda, localment amb possibilitat de tempesta i ratxes fortes de vent.

Aquest dissabte, les temperatures es mantindran en la mateixa línia i podran assolir nivells un pèl superiors. S'espera que s'arribin a superar els  43 graus localment. Les comarques litorals que ni tan sols són en situacions de risc, aquest dissabte passaran a trobar-se en perill alt. I no només això, a les Terres de l'Ebre i les comarques gironines, excepte del Baix Empordà, el Ripollès i la Cerdanya, el perill per la situació meteorològica s'ampliarà fins a molt alt. Més de mig país es trobarà en aquesta situació.

Nivell 6, el màxim, de situació meteorològica de perill

Les situacions de perill se centren en la franja horària  que concentra més hores de sol intens, de dotze del migdia a sis de la tarda. De fet, cal destacar que a causa de la predicció, per la durada, intensitat i extensió de l’episodi, el Servei Meteorològic de Catalunya  ha emès avisos de situació meteorològica de perill per onada de calor de grau 6, el màxim possible. 

A banda, des del dimecres és actiu el nivell 3 del pla Alfa del departament d'Interior a bona part del territori, que, emmarcat en el pla INFOCAT, porta amb si restriccions severes en l'activitat social a un total de  280 municipis de 24 comarques de Catalunya, que duraran fins al dimarts 17 d'agost. Aquest divendres el pla Alfa s'ha actualitzat, i ha inclòs en el nivell dues comarques, com les de Ponent —excepte del Pla d'Urgell—, que dijous estaven en situacions de menys perill.

En el marc d'aquest pla, s'han cancel·lat activitats agrícoles amb maquinària, l'acampada i les rutes a la natura i els transports a les zones forestals, entre altres. A més, s'han tancat cinc espais naturals protegits, com el Montsant o Montserrat.