Continua el serial de Ciutadans a la ciutat de Reus. Els quatre regidors de la formació taronja a l'Ajuntament de Reus han decidit donar-se de baixa del partit. En una compareixença de premsa han fet públic el malestar que senten cap a Ciutadans, arribant a considerar que ha adoptat, els darrers anys, una «deriva totalitària». Es plantegen emprendre un nou projecte polític.
[predef]reus-144[/predef]
Els motius per deixar el partit
Juan Carlos Sánchez, encara portaveu del grup municipal de Cs a l'Ajuntament de Reus, ha posat sobre la taula les darreres notícies, per exemple, en relació a la imposició d'un cap de llista a Cambrils. Recorda que fa quatre anys va ser la militància local qui el va escollir com a cap de llista. Ara, en canvi, seran persones triades a dit; consideren que Ciutadans ha entrat en una «deriva totalitària des del congrés del 2017».
Sánchez ha volgut enumerar alguns dels motius que els han empès a deixar Ciutadans. «No volem pertànyer a un partit que t'expedienta si retuiteges una notícia i dones suport a un company, no volem estar més en una formació política que ens prohibeix publicar articles d'opinió, que supervisa i controla tot el que els regidors posem a les xarxes socials...». Ha sentenciat que «Ciutadans ha deixat de representar els valors pels quals fa quatre anys que lluitem en aquest Ajuntament».
Dures crítiques contra la formació
Els regidors taronges han carregat durament contra el partit i la seva manera de fer. «Sembla que ara Cs només busca fer fitxatges mediàtics i col·locar a les seves llistes als que diuen amén a tot, sense tenir en compte la seva vàlua personal, professional o política», etziba Juan Carlos Sánchez. Pepa Labrador, per la seva banda, ha declarat que «no els importa el projecte i l'únic que els importa és que la gent que estigui aquí els digui amén a tot, que és el que no hem fet nosaltres».
Pel que fa a la dinàmica del partit, ha revelat que «han volgut impedir votacions per triar l'executiva, i nosaltres ens hem imposat». Labrador també s'ha referit als futurs integrants de la llista electoral. «La gent que posaran és gent que estic segura que han estat treballant a l'ombra contra nosaltres, dient coses que vés a saber si són veritat o mentida, i han estat buscant-se un lloc al sol».
Un d'aquests noms podria ser el de Raquel Tamar García, assessora municipal del partit a qui s'ha destituït per la pèrdua de confiança, i que fonts internes situen com un valor a l'alça a la pròxima llista electoral. Precisament la papereta del 26 de maig seria un problema per a Ciutadans, segons Pepa Labrador. «No tenen ningú que faci de cap de llista, i sabem que estan buscant desesperadament un cap de llista», sentencia.
El futur polític de Sánchez, Figueras i Labrador
Els actuals regidors de Ciutadans a l'Ajuntament de Reus no es tanquen portes a mantenir el seu futur a la política municipal. Han revelat que hi ha hagut «diversos partits polítics que s'han posat en contacte amb nosaltres per acollir-nos amb diverses propostes que hem agraït i, evidentment, rebutjat». Aquestes propostes haurien sigut fermes en alguns casos, i no només de l'àmbit local; «també de partits nous, amb un any de vida i no precisament per a les municipals», ha sentenciat.
«Pel suport i els ànims rebuts, sospesarem la possibilitat de trobar una fórmula que ens permeti continuar el projecte de ciutat i per poder ser una alternativa política per a la gent que ha confiat i confia en nosaltres», ha afirmat Juan Carlos Sánchez. Es volen reunir amb «els nostres companys de viatge» per comprovar «amb quins suports comptem i quanta gent ens vol acompanyar en aquesta nova aventura política si és que finalment la iniciem».
Seguiran sent regidors a l'Ajuntament de Reus
L'actual grup municipal ha volgut deixar clar que «seguirem sent regidors de l'Ajuntament de Reus fins a finals de l'actual mandat, i continuarem sent regidors perquè els nostres principis i valors no han canviat, seguirem sent els mateixos que els reusencs van votar el 2015». Si Juan Carlos Sánchez i Guillermo Figueras encara no han sol·licitat la baixa ha sigut per aclarir qüestions burocràtiques.
El grup municipal es va comprometre a retornar uns 30.000 euros a l'Ajuntament provinents de l'assignació que tenen els partits, i que en el cas de Cs, no s'haurien gastat. Els tècnics municipals estarien aclarint com fer-ho efectiu i com compaginar-ho amb la seva sortida del grup municipal. El seu futur podria passar per ser regidors no adscrits.
Podrien portar Ciutadans als tribunals
Els òrgans del partit han desestimat els recursos que havien presentat a l'expedient que se'ls havia obert, una decisió que, de la manera com se'ls ha argumentat, qualifiquen d'«aberració jurídica». Juan Carlos Sánchez ha explicat que no descarten emprendre accions legals contra el partit. Sospiten que la comissió que va obrir-los els expedients podria no haver-se reunit, sinó que s'hauria limitat a obeir les ordres de la cúpula de la formació.
«Simplement, el partit ha ordenat a la comissió que elaborés els nostres expedients disciplinaris per castigar-nos». Encara s'hi afegeix que les resolucions es justifiquen amb estatuts del partit que no fan referència a la problemàtica en qüestió. Tot plegat ho qualifiquen de «cacera de bruixes per aconseguir expulsar-nos, perquè els molestem»; una actitud que afirmen que persegueix treure's de sobre els càrrecs i afiliats que no combreguin completament amb les directrius del partit.