Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

«La pell té memòria: trigarem dècades a veure els efectes de les cremades d'avui»

Els experts recorden la importància de protegir-se del Sol amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Pell

La protecció dels raigs ultraviolats amb crema solar és una qüestió de salut, més que de simple estètica | Cedida
 

Tretze de juny, temps de sol i platja. Comença l'estiu, sembla que la calor ha anat agafant el seu lloc protagonista i el compte enrere per Sant Joan ja és una realitat. Cada cop més persones es deixen veure per les platges i piscines del territori sense excessiva preocupació pel color que comencen a adoptar. Alguns ja comencen a tenyir-se d'un 'moreno' progressiu. D'altres, en canvi, ja llueixen unes esquenes vermelles com pebrots que denoten que la crema solar no ha fet encara acte de presència. La vocal en dermofarmàcia del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT), Dolors Andreu, opina que és bon moment per estirar-vos de les orelles.

[predef]tarragona-digital-84[/predef]

«El fet de protegir-se dels raigs ultraviolats del Sol no és una simple qüestió estètica, sinó també de salut», recorda Andreu. Amb motiu del Dia Mundial contra el Càncer de Pell, la farmacèutica insisteix que «cal prendre molta consciència dels perills del Sol», especialment en els més menuts. Una sobreexposició als raigs ultraviolats no implica més conseqüència que una cremada més o menys greu a curt termini, però sí que pot fer estralls a llarg termini.  «La pell té memòria: trigarem dècades a veure els efectes de les nostres cremades d'avui,  però i tant que els veurem», alerta.

Una sobreexposició solar és causa de taques, pigues i un envelliment prematur de la pell

Dolors Andreu eleva l'advertència als factors de risc sobre una desprotecció davant els raigs solars. «Hem de saber que som un país mediterrani amb moltes hores de Sol i amb una forta cultura de fer vida al carrer», ha matisat. «Això ens deixa exposats al Sol, especialment als adolescents que són qui més temps passarà fora de casa aquest estiu», segueix. «I els danys solars que es puguin produir a la pell d'aquests adolescents es veuran en unes dècades en forma d'envelliment prematur», subratlla.

Representants dels farmacèutics tarragonins estan en converses amb el ministeri de Sanitat.
Imatge d'arxiu d'una farmàcia del centre de Tarragona | Àngel Ullate

«Fixeu-vos en moltes persones de més de 60 anys que tenen moltes taques fosques a la pell», convida. «Això és per la sobreexposició al sol quan eren adolescents: no era una generació amb cultura de protecció solar ni de la pell, i això ara es veu de forma clara», insisteix. En alguns casos, aquestes pigues i taques cutànies sí que poden acabar desenvolupant algun tipus de melanoma o càncer de pell a dècades vista.

Com podem sospitar que una piga o una taca amaga un cas de càncer de pell?

Segons la farmacèutica Dolors Andreu, un clar símptoma que ens hauria de posar en alerta són les pigues i les taques de la pell. «Cal vigilar moltíssim el seu desenvolupament i anar examinant la seva evolució», recomana,  amb el suport d'un professional: en aquest cas, un dermatòleg. I quina ha de ser l'alerta? «Si una d'aquestes pigues és asimètrica, va creixent o canvia de color amb l'exposició al sol, demana hora al dermatòleg», respon.

«Ai, que gairebé m'oblido un recordatori important!», s'interromp a ella mateixa quan estem donant per acabada l'entrevista.  «Sempre és important mantenir la pell ben hidratada amb crema després d'exposar-se al sol per tal que es pugui regenerar la pell», apunta. Això, i que utilitzeu el factor solar que us pertoca per tonalitat de pell per tal que la crema faci l'efecte que ha de fer. I que a les hores del migdia on més pica, us deixeu estar de sol i platja: ja tornareu a la tarda, si voleu. «Recorda'ls-hi també que si els queden dubtes sempre poden apropar-se a la farmàcia més propera», suggereix. Tot sigui per la salut.

També et pot interessar