Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

Tarragona obre un 2019 intens i marcat per les eleccions municipals

Analitzem les claus de l'actualitat de l'any que encetem, marcat per les eleccions municipals del proper mes de maig

Les eleccions municipals del proper 26 de maig marcaran l'any a nivell informatiu.
Les eleccions municipals del proper 26 de maig marcaran l'any a nivell informatiu. | Laia Solanellas

 

El 2019 engega la maquinària. Celebrat ja el Cap d'Any, i a punt de la festivitat de Reis, l'inici de l'any hàbil és a tocar i, amb ell, ara sí, la recta final cap al gran esdeveniment que marcarà l'actualitat de les comarques de Tarragona enguany: les eleccions municipals, que coincidiran amb les europees i que estan convocades per al proper diumenge, 26 de maig de 2019.

Els comicis locals marcaran el primer semestre de l'any amb la precampanya, la campanya, les mateixes eleccions i la constitució de nous governs; i el segon semestre servirà per a la posada en marxa dels nous equips de govern —o qui sap si els mateixos—, a més de veure en acció possibles estrenes a diverses alcaldies del territori.

Ara per ara, Ballesteros i Pellicer opten a la reelecció a Tarragona i a Reus. També ho fan Granados a Salou, Mendoza a Cambrils, Andreu a Montblanc, Rovira a Torredembarra i Alonso a Altafulla. En canvi, l'alcalde del Vendrell Martí Carnicer ha donat el relleu a Kenneth Martínez. Les dues principals incògnites són a Valls i a Vila-seca, amb els noms d'Albert Batet i Josep Poblet —la decisió d'aquest darrer, ja presa, es podria saber en els propers dies —.

A aquests alcaldes cal sumar-hi, òbviament, els membres de les respectives candidatures que, a cada municipi, lluitaran per arrabassar-los les respectives alcaldies. Es preveu, generalment, un panorama fragmentat i on els pactes seran clau. La campanya s'endegarà a la mitjanit del 10 de maig i s'allargarà fins el dia 24. Dissabte 25 de maig hi haurà la jornada de reflexió i, l'endemà, tocarà anar a les urnes.

L'alcalde Ballesteros i la consellera Begoña Floria seran jutjats aquest 2019 en el marc del cas Inipro.
L'alcalde Ballesteros i la consellera Begoña Floria seran jutjats aquest 2019 en el marc del cas Inipro. | TarragonaDigital.com

 

El judici del cas Inipro, un dels focus informatiu a Tarragona

L’any 2019, Tarragona espera que es resolguin incògnites judicials i que es converteixin en una realitat promeses fetes des de les administracions. L’Ajuntament, però també la Generalitat,  jugaran un paper clau en la renovació d’equipaments bàsics per la ciutat. 

Aquest any, la ciutadania coneixerà quin és el desenllaç del cas Inipro. L’alcalde de la ciutat, Josep Fèlix Ballesteros, i la regidora de Cultura, Patrimoni i Festes, Begoña Floria, declararan davant del jutge un cop s’hagin resolt els recursos presentats. La previsió és que això es produeixi després de les eleccions municipals del mes de maig

D’altra banda, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Tarragona han de complir el que van anunciar durant el 2018. La remodelació del nou Hospital Joan XXIII hauria d’engegar-se durant aquest mes de gener amb gairebé noranta milions d’euros, una promesa de l’administració catalana. També abans de Carnaval, l’antiga Tabacalera hauria de comptar amb full de ruta detallat, segons va afirmar la regidora de Cultura, Begoña Floria.

La remodelació del Banc d’Espanya, un projecte pel qual el consistori ha agafat de la mà a la URV i els instituts de referència, també s’hauria d’engegar durant el 2019. A més, també acabaran les obres del passeig marítim i es resoldrà, previsiblement, el projecte de la Budellera

El CatSalut assumirà la gestió i governança de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.
El CatSalut assumirà la gestió i governança de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. | Isma Llanes

 

El CatSalut assumirà la gestió de l'Hospital Sant Joan de Reus

També la ciutat de Reus té una agenda, per a l'any 2019, repleta de reptes pendents per a resoldre. D'entrada, l'acompliment anunciat fa unes setmanes que l'Hospital Sant Joan serà finalment  gestionat, directament, per part del CatSalut.

Després que a principis d'any 2018 sonés amb força l'opció que l'Ajuntament de Reus i el Departament de Salut  de la Generalitat de Catalunya formessin un consorci per gestionar el centre, finalment, la conselleria n'assumirà la gestió de manera íntegra, en una operació que, segons s'ha anunciat, es farà efectiva el segon semestre de l'any.

Tot plegat, en un any en què Reus, de la mà amb la resta de municipis, seguirà lluitant per l'estació intermodal que cal construir a l'aeroport, després que el govern espanyol no compti amb ella per als pressupostos de l'any vinent. El territori sí que preveu, en canvi, la posada en marxa de la variant de doble via Tarragona-Vandellòs del Corredor Mediterrani per al primer terç de l'any.

Finalment, amb les eleccions a les cambres de comerç previstes també per al mes de maig —i que afectaran Reus, però també Tarragona, Valls i Tortosa—, Isaac Sanromà deixarà de ser president i, després de l'anunci de Jordi Just com a candidat, caldrà veure si es presenta als comicis alguna altra opció.

Tot plegat, en l'any en què s'haurà de resoldre i jutjar el cas de la Cooperativa de l'Aleixar, que ha consternat i enrabiat aquest petit poble del Baix Camp; i en què també seran jutjats l'alcalde de Reus Carles Pellicer i els regidors Montserrat Vilella (PDECat), Noemí Llauradó (ERC), Jordi Cervera (Ara Reus) i Mariona Quadrada (CUP) per un presumpte delicte d'odi contra els policies allotjats per l'1-O a l'Hotel Gaudí de la ciutat.

Terrenys on s'ha d'ubicar el Logis Penedès, amb una pintada en contra.
Terrenys on s'ha d'ubicar el Logis Penedès, amb una pintada en contra. | BP Diari

 

El Logis Penedès, pendent d'un desllorigador aquest 2019

El gran repte que s'ha de resoldre enguany a la comarca del Baix Penedès és la construcció del Logis, un projecte abandonat durant anys però que, l'estiu passat, la Generalitat de Catalunya va decidir recuperar. El Departament de Territori anunciava a principis de juliol  la voluntat de reactivar el Logis Penedès per fases, començant amb una primera de 40 hectàrees. L’anunci va provocar que revifés també l’oposició ciutadana a aquest projecte logístic.

Ara, se suma un nou element sobre la taula:  Idiada, l'empresa d'innovació automobilística de Santa Oliva, podria instal·lar-se en aquest espai, cosa que suposaria un nou impuls per a una de les comarques amb més taxa d'atur de Catalunya. Tot plegat, incògnites que s'han d'anar resolent aquest 2019, en una matèria clau per al futur econòmic del Baix Penedès i, de retruc, de l'àrea metropolitana de Tarragona.

En un altre ordre de coses, el Baix Penedès  també espera les obres que, a través d'un fons FEDER, han de servir per fer un gran rentat de cara a la zona més cèntrica de Coma-ruga

Imatge de la manifestació per a la finalització de l'A-27 a Montblanc
Imatge de la manifestació per a la finalització de l'A-27 a Montblanc, l'agost passat. | B.H.
 

L'A-27 podria connectar, per fi, Alt Camp i Conca pel Coll de Lilla aquest nou any

A l'Alt Camp i la Conca, després d'anys d'aturada, el 2019 ha de ser l'any de la represa de les obres de l'autovia A-27 que uneixi els termes municipals de Valls i Montblanc a través del Coll de Lilla. S'hi ha de fer un túnel d'un quilòmetre i mig però l'obra estava paralitzada a causa de la detecció de terrenys argilosos. Això va suposar una lleugera modificació del traçat i un increment de 31 milions d'euros en la inversió, que  acabarà sent de 115 milions d'euros.

Després de manifestacions per part de les autoritats i els veïns de banda i banda del Coll de Lilla, segons El subdelegat del govern espanyol a Tarragona, Joan Sabaté, va comprometre's amb l’alcalde de Montblanc Josep Andreu, les obres del túnel del Coll de Lilla podrien començar a principis de l‘any 2019.