Una dona netejant una taula a la terrassa d'un local de la ciutat de Lleó

La restauració catalana titlla de «testimonial» les dues hores extra d'obertura

El Gremi reclama al Govern un horitzó clar i un pla ben definit de reactivació econòmica

El Gremi de Restauració ha qualificat de «relaxació testimonial» l'ampliació de l'horari previst en l'actualització de les restriccions que podria anunciar aquest dijous el Govern i que en aquest sector es traduirien en l'obertura d'una hora més per esmorzar (7.30h-10.30h) i d'una hora més per dinar (13.00h-16.30h).

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Segons afegeixen en un comunicat, el fet que es mantinguin les franges d'esmorzars i dinars «impossibiliten dissenyar els torns de personal de forma adequada». El director del Gremi, Roger Pallarols, ha criticat que la Generalitat «pretén allargar eternament l’actual aturada de l’economia» i ha acusat Salut de «viure d'esquena a la realitat i del drama que viuen milers d'empreses i famílies».

Els restauradors reclamen «un horitzó clar» i una reactivació econòmica

«Els restauradors (i també la resta de sectors afectats per les restriccions) reclamem un horitzó clar, un pla de reactivació de l’activitat econòmica que ens permeti assolir, en un temps raonable, un grau de funcionament que faci viables els bars i restaurants», ha afegit Pallarols en un comunicat.
 

El Gremi de Restauració ha explicat que té previst reunir-se amb el Departament d'Empresa i Coneixement aquest matí a dos quarts de dotze del migdia. Paral·lelament, està prevista una nova reunió del Procicat per acabar de decidir les mesures que regiran a partir del pròxim dilluns. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ja va apuntar que serien de continuïtat, però amb petites obertures.

Filtren diverses mesures que anunciarà el Procicat

Al llarg del matí s'han succeït algunes filtracions destacables, com és el cas de l'hora extra per a esmorzar i dinar a taula als locals, així com el pas a un confinament comarcal, i no municipal com fins ara. Aquesta última decisió beneficiarà especialment els municipis més petits de Catalunya, que pateixen una veritable carència de serveis bàsics, i que han de desplaçar-se sí o sí a altres municipis per cobrir aquestes necessitats. 

Alhora, segons ha avançat 'El Periódico', els gimnasos podran tornar a obrir portes, ja que fins ara la majoria, tret dels que funcionaven a l'exterior i les piscines, estaven tancats. Concretament, el mitjà citat ha avançat que hauran de complir amb un aforament màxim del 30%, i previsiblement tornaran a funcionar amb cita prèvia com abans de Reis. En tot cas, el Procicat anunciarà en res les noves mesures de manera oficial. 

Les vendes de les grans superfícies cauen en picat a Catalunya

Les vendes a les grans superfícies de Catalunya van caure un 10,9% el 2020, segons l'índex elaborat per l'Institut d'Estadística de Catalunya publicat aquest dijous. La caiguda es deu principalment a les restriccions provocades per la pandèmia i la davallada en vendes en els establiments de productes no alimentaris, que arriba al 24,9%.

En canvi, les grans superfícies de venda d'alimentació augmenten les vendes un 8,3%, un ritme similar al que van experimentar el 2019. L'últim mes de l'any, el desembre, les vendes en grans superfícies van caure un 9,8% respecte al mateix període del 2019, però van créixer un 61,3% respecte al novembre. L'alimentació va créixer un 2,6% mentre que la resta de productes van caure un 19,4% interanual.