Segons els resultats d'una enquesta realitzada a 200 restauradors de la ciutat de Barcelona, més de la meitat preveu que hauran d'acomiadar part dels seus treballadors per tal que el seu negoci continuï sent rendible. D'aquesta manera es podrien ajustar a la càrrega de feina actual arran de la pandèmia del coronavirus.
De tots els enquestats, el 38% estudia tancar definitivament el seu negoci. El director del Gremi, Roger Pallarols, assegura que «els ERTO poden fer-nos pensar que el cop no ha estat tan fort i portar-nos a una falsa sensació de complaença: l'enfonsament de la restauració avança a passos de gegant i obligarà totes les administracions a adoptar noves mesures excepcionals».
Manifesten que les administracions no són conscients de la gravetat
El president de la Generalitat, Quim Torra, va assegurar al principi de la desescalada que les administracions prioritzarien la recuperació del sector de la restauració i l'hostaleria. Torra manifestava que aquests sectors «preocupen moltíssim» a la Generalitat, i que «tots els governs hauríem d'abocar el nostre esforç».
No obstant això, gairebé tres mesos després de les paraules del president, el 54% dels entrevistats opina que les administracions no són conscients de la gravetat de les conseqüències derivades de la crisi sanitària. Pràcticament ningú preveu una evolució molt bona en els sis mesos posteriors a la reobertura dels locals, mentre que un 4,5% creu que anirà bé i un 73% calula que malament o molt malament.
Preocupació amb els pagaments del lloguer
Un altre factor que preocupa són els lloguers dels locals. Segons les dades de l'enquesta, el 80,5% és arrendatari del local on té el seu negoci, i nou de cada deu s'ha posat en contacte amb el propietari per renegociar les condicions de pagament en els mesos que els bars o restaurants han estat tancats. D'aquests, únicament el 37% ha pogut arribar a un acord.
D'aquests que se'ls ha permès arribar a un acord, el 71% dels propietaris ha accedit a reduir l'import del lloguer i un 18,3% l'ha perdonat. Pel que fa als que no han pogut negociar les condicions, en el 38% dels casos el propietari ha demanat l'abonament del lloguer més endavant. El 23,6% dels propietaris han exigit el pagament «com sempre», i prop d'un 15% han permès pagar una part ara i l'altra més endavant.
Nou de cada deu enquestats es mostren partidaris que les administracions intervinguin el preu del lloguer perquè sigui coherent amb l'actual context. La segona part dels resultats de l'enquesta es donarà a conèixer durant els propers dies.